Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

21. týždeň tehotenstva: Našli ste už dokonalé meno?

reklama:
21. týždeň tehotenstva: Našli ste už dokonalé meno?

Pred vami je 21. týždeň tehotenstva (21 tt), čo znamená, že jeho prvú polovicu máte úspešne za sebou. Ste práve v 5. mesiaci a ak si pomyslíte, že za 19. týždňov stretnete lásku svojho života, určite vás zahreje pri srdci.

Článok je veľmi podrobný, ak sa zaujímate o špecifickú sekciu, môžete preskočiť na:

Vývoj bábätka

Čo sa deje s vašim telom

Čakáte dvojičky?

Výber mena

Aké vyšetrenia vás čakajú?

Tipy pre budúcu mamičku

Aktuálne ste ešte stále v druhom trimestri tehotenstva. Ak sa zaujímate o to, čo vás čaká a čo neminie, ste na správnej adrese.

Ako sa vyvíja bábätko

Dieťatko, ktorému sa s láskou prihovárate, je už veľké ako väčší banán. Ak to rozmeníme na drobné, tak môžeme povedať, že meria približne 27 centimetrov a váži okolo 300 až 350 gramov.

Nový život vyvíjajúci sa pod vašim srdcom je čoraz dokonalejší. Pečeň a slezina už nejaký ten čas pilne pracujú na produkcii krviniek. Pridáva sa aj kostná dreň, ktorá je dostatočne zrelá na to, aby pomohla. Pokiaľ ide o zabezpečovanie výživy, placenta má stále najdôležitejšiu funkciu, no drobček začína prijímať aj malé množstvo tekutiny, ktorá ho obklopuje.

Tréning dôležitých zručností

Ak ste tehotná 21 týždňov, vaše dieťatko prehltne každý deň trošku plodovej vody – nielen pre výživu a hydratáciu, ale aj kvôli precvičovaniu si prehĺtania a trávenia. Ovládanie týchto zručností bude preň nevyhnutné hneď, ako príde na svet.

Chuť plodovej vody sa líši zo dňa na deň v závislosti od toho, čo ste jedli. Uvažujte nad tým, čo skonzumujete, pretože váš drobček má už v tomto čase pomerne dobre vyvinuté chuťové poháriky.

Foto: Pixabay

V skutočnosti vedci zistili, že deti, ktoré boli vystavené určitým „zvláštnym” chutiam v maternici, boli ochotnejšie jesť rovnaké potraviny aj po narodení. Inými slovami, ak chcete, aby vaše klbko šťastia nebojkotovalo brokolicu, zaraďte ju do svojho jedálnička už teraz!

Kotrmelce a saltá

Ramená a nôžky bábätka sú konečne v správnom pomere a medzi mozgom a svalmi dochádza k prepojeniu. Tieto a ďalšie vylepšenia vznikajú, aby dieťa získalo väčšiu kontrolu nad pohybmi svojich končatín, ktoré ste možno už začali vnímať ako jemné šteklenie vo vnútri vášho bruška.

Bábätko má ešte stále dostatočne veľa miesta vo vašej maternici, a tak sa v nej môže krútiť, otáčať a, dokonca, z času na čas robiť i kotrmelce. No s postupom času sa tento lukratívny priestor bude zmenšovať a malý nájomca sa už čoskoro začne cítiť stiesnený.

Pohyby, ktoré už pravdepodobne cítite na vlastnej koži, môžu byť niekedy aj intenzívnejšie, ako by ste čakali. Občas dokonca budete mať pocit, akoby vaše bábätko ani poriadne nezažmúrilo oka. No verte tomu alebo nie, plod má už teraz rovnaké spánkové návyky ako novorodenec.

Ako rozpoznáte pohyby?

Vo všeobecnosti ženy začínajú vnímať život pod svojim srdcom v období od 16. do 22. týždňa. U prvorodičiek to však býva aj neskôr. Väčšina mamičiek, ktoré čakajú svoje premiérové bábätko, necíti pohyby skôr, než v 20. týždni tehotenstva. Táto jedinečná skúsenosť býva popisovaná rôznymi spôsobmi:

  • ako mávanie motýlích krídel,
  • ako šteklenie zvnútra,
  • ako stúpajúce bublinky
  • ako (menej poetické) pohyby čriev

Čo sa deje s vašim telom?

Máte za sebou polovicu tehotenstva, a tak je celkom prirodzené, že váš stav už na prvý pohľad vidno. Bruško sa pomaličky zaguľacuje, prsia sú plnšie. S pokročilejším štádiom gravidity prichádzajú aj rôzne neželané ťažkosti, napríklad bolesti chrbta, opuchy nôh, pálenie záhy, a iné.

Neželané znamienka krásy

V 21. týždni tehotenstva sa na vašej pokožke môžu objaviť neželané znamienka krásy v podobe strií. Vyskytujú sa na brušku, bokoch, prsiach, stehnách i zadku. Tieto ružové, červené alebo fialové prúžky sa zvyknú objaviť na koži vtedy, keď sa telo náhle zväčšuje, čo u tehotných žien nie je nič nezvyčajné.

Foto: Pixabay

Strie potrápia v priemere každú druhú nastávajúcu mamičku. Nižšia pravdepodobnosť ich výskytu je u žien s tmavšou pokožkou, zatiaľ čo dámy s bledým pigmentom sú zvyčajne tými menej šťastnými.

Bohužiaľ, neexistuje žiadny osvedčený spôsob, ako zabrániť vzniku nepríjemnej spomienky na tehotenstvo. Napriek tomu sa dá účinne bojovať so striami a eliminovať ich výskyt na minimum. Existujú prípravky, ktoré uľavia vašej napínajúcej sa koži a tým i zredukujú hrozbu nepekných prúžkov.

Pomôcť vám môže aj dodržiavanie zásad správnej životosprávy. Ak sa obávate priberania v tehotenstve, je tu o dôvod viac, prečo dbať na zdravé priberanie. Kilogramy by ste mali naberať pomaly a stabilne. Nezabúdajte, že druhý stav nie je dôvod na prejedanie sa.

Pozor na úzkosť

V určitom okamihu tehotenstva začínajú budúci rodičia panikáriť. Je to zvyčajne vtedy, keď bruško vykúka z bežného oblečenia a nastávajúca matka i otec si uvedomia, že ich sladké tajomstvo sa mení na veľmi viditeľnú realitu

Foto: Pixabay.

Prichádzajú úzkosť a strach z toho, čo bude, z nepredvídateľných zmien, ktoré určite prídu. Netreba však v sebe tieto pocity potláčať, práve naopak. Porozprávajte sa o nich so svojimi priateľmi, ktorí majú deti – ubezpečia vás, že zažili rovnaký druh myšlienok a vaše obavy sú úplne normálne. Najdôležitejšie je diskutovať o tom, čo cítite aj so svojím partnerom, ktorý pravdepodobne prežíva rovnaký dušebôľ, ako vy.

Dve na ceste?

Ak je vaše tehotenstvo všetko, len nie obyčajné, asi vás bude zaujímať, či nie je na ceste viac než jedno bábätko. Najmä ak sa pozriete na svoje bruško, ktoré je také nejaké guľatejšie a väčšie, než by vari malo byť. Vtedy si možno s výčitkami svedomia spomeniete na niekoľko obrovských vrecúšok paprikových chipsov, ktoré ste zjedli medzi záchvatmi tehotenských nevoľností. „Vážne som toľko zjedla?” premietate pred zrkadlom a hodnotíte svoje rastúce bruško, ktoré bolo ešte prednedávnom dokonale ploché.

Možno ste aj zaregistrovali, že jednoducho nemôžete vstať z postele. Horko-ťažko zdvihnete hlavu z vankúša. Ste si vedomá toho, že únava je v tehotenstve bežná, ale… Vy sa cítite, ako by vás prešiel nákladiak.

Foto: Pixabay

Ak si zrátate dve a dve, nevyhnete sa osudovej otázke: „Nečakám viac než jedno bábätko?” S rozvojom vedy a najmodernejších metód asistovanej reprodukcie, vrátane umelého oplodnenia, sa počet dvojčiat, trojčiat i štvorčiat zvyšuje.

Ak sa vaše podozrenie na sonografickom vyšetrení potvrdilo, možno budete potrebovať chvíľu, než si na túto novinku zvyknete. Hoci ste si bábätko veľmi želali, zistenie, že čakáte viac než jedno, môže byť trochu šok. Na druhej strane mať viac detí naraz má aj svoje nesporné výhody. Včas popremýšľajte, kto vám bude môcť s deťmi pomôcť a pripravte sa na populačnú explóziu vo vašej domácnosti.

Výber mena

Na ultrazvuku medzi 20. a 22. týždňom lekár dokáže pomerne dobre rozoznať, či nosíte pod srdcom chlapca, alebo dievčatko. Ak patríte medzi mamičky, ktoré sa chcú nechať prekvapiť, poproste gynekológa, aby vám pohlavie dieťatka neprezrádzal. Avšak tie, ktoré horia nedočkavosťou, sa už určite nevedia dočkať sladkého odhalenia.

Výhodou toho, že si necháte prezradiť pohlavie bábätka je, že sa môžete vybrať na nákupy. Hoci ani neutrálnou bielou určite nič nepokazíte, predsa len sa vám bude lepšie ladiť s modrými, či ružovými doplnkami. Teraz tiež prichádza čas, kedy môžete okruh prípustných mien pre vaše bábätko konečne zredukovať na polovicu.

Ako na to?

Či už hľadáte medzi častými alebo tradičnými slovenskými menami, alebo by ste radšej nejaké unikátne a originálne, nepochybne nájdete veľa inšpirácie. Pomôcť v rozhodovaní vám môže vyhľadanie si pôvodu či významu mien, ktoré bez problémov nájdete na internete.

Foto: Pixabay

V zahraničí a medzi celebritami sa stretávame s trendom pomenovávať deti aj veľmi netradične – po mieste počatia, po farbách, pocitoch, ovocí… Ak chcete nasledovať tento trend, pamätajte na to, že v našich končinách je možné dať dieťaťu len také krstné meno alebo niekoľko mien, ktoré sú u nás registrované.

V prípade, že máte medzi menami niekoľko favoritov a stále sa nemôžete rozhodnúť, spíšte si ich na papier a pridajte k nim priezvisko. Môžete si tiež celé meno aj s adresou napísať na pohľadnicu či prázdnu obálku. Meno tak nadobudne reálne rozmery a vy budete môcť posúdiť, ako sa hodí na každodenné použitie.

Aké vyšetrenia vás čakajú

Medzi 20. a 22. týždňom tehotenstva, je načase absolvovať druhý povinný ultrazvuk. Vyšetrenie, nazývané aj morfológia, je bezplatné a gynekológ počas neho podrobnejšie preskúma, ako sa darí bábätku. Skenovaním takmer celého jeho telíčka – vrátane mozgu, chrbtice a srdiečka – sa ubezpečí, že všetko sa vyvíja správne.

Na tomto ultrazvuku sa nielenže zobrazí vaše bábätko vo svojej plnej kráse, ale uvidíte aj úžasné detaily, ako sú mozgové hemisféry, či srdcové komory. Nezabudnite sa lekára opýtať na pohlavie vášho drobčeka, ktoré je už v tomto období zvyčajne dobre rozpoznateľné ak je dieťa dobre natočené.

Tipy pre budúce mamičky

  1. Začnite vyberať meno pre bábätko. Ak je exotickejšie, zistite, či je registrované na Slovensku.
  2. Dodržiavajte správnu životosprávu.
  3. Hýbte sa, avšak opatrne, nakoľko ste náchylnejšia na poranenie.
  4. Nezanedbávajte zdravý spánok.
  5. Nájdite si čas na svojho partnera i sama na seba.
  6. Vaše telo má asi o 50% viac krvi a tekutín ako normálne, preto vám môžu napuchnúť nohy. Počas dňa si nájdite čas na ich natiahnutie, poprechádzajte sa po kancelárii, no doprajte im aj potrebný relax.

autor článku: Michaela D.,Ukulele

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 5. mája 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.