Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

40. týždeň tehotenstva: Pôrod krok za krokom

reklama:
40. týždeň tehotenstva: Pôrod krok za krokom

A je to tu! Pred vami je 40. týždeň tehotenstva (40 tt), a teda po správnosti by ste mali byť v závere svojej 9-mesačnej cesty za vytúženým bábätkom. Aj v tehotenskom preukaze už svieti dlho očakávaný deň pôrodu. Ste pripravená?

Hoci ľudská gravidita podľa múdrych knižiek trvá plných 40. týždňov, stáva sa, že sa drobček vypýta na svet o čosi skôr, alebo, naopak, neskôr. Ak teda ešte ani po 39 tt nepociťujete kontrakcie, ani vám nepraskla plodová voda, nepanikárte. Dva týždne hore dolu sú úplne normálne. Preto vyložte nohy na stôl, zrelaxujte a prečítajte si s nami, čo vás čaká a čo neminie.

Článok je veľmi podrobný, ak sa zaujímate o špecifickú sekciu, môžete preskočiť na:

Vývoj bábätka

Čo sa deje s vašim telom

Všetko o pôrode

Ako si poradiť s kontrakciami?

Tipy, ako správne tlačiť

Foto: Pixabay

Ako sa vyvíja bábätko

Toto je ten okamih, na ktorý ste čakali dlhých 40 týždňov: Malý zázrak, ešte stále schúlený v bezpečí pod vašim srdcom, je hotovým bábätkom. Na svet sa môže vypýtať doslova kedykoľvek.

Je ťažké predvídať, s akými rozmermi príde na svet vaše bábätko. Štandardne sa novorodenci rodia s priemernou dĺžkou 56 centimetrov a s hmotnosťou okolo 3,4 kilogramu. Nemajte však žiadne obavy, ak sa parametre vášho drobčeka budú jemne líšiť. Množstvo dokonale zdravých detí sa rodí o niečo menších, či väčších.

Dojčatá všetkých etnických skupín sa rodia s červenkasto-fialovou farbou pokožky, ktorá sa v priebehu dňa postupne zmení na ružovo-červenú. Ružovkastý odtieň sa objavuje vďaka krvným cievam, ktoré presvitajú cez tenučkú kožu bábätka. Nakoľko jeho krvný obeh stále dozrieva, rúčky a nôžky môže mať ešte niekoľko dní namodralé. Počas nasledujúcich šiestich mesiacov sa však všetko ustáli a pokožka vášho dieťatka si vyvinie svoju trvalú farbu.

Osudové stretnutie

Svoj uzlíček šťastia budete už každú chvíľu držať vo svojom náručí. Je celkom prirodzené, že sa naň nebudete vedieť vynadívať. Vy však z pohľadu bábätka budete vyzerať tak trošku rozmazane, pretože deti tesne po narodení dokážu zaostriť len na veľmi malú vzdialenosť. Určite sa však vášmu drobčekovi prihovorte. Váš hlas totižto už s veľkou pravdepodobnosťou bude vedieť rozoznať.

Foto: Pixabay

Ak sa vám po pôrode bude zdať, že vaše bábätko je stále tak trošku schúlené do akéhosi klbka, je to v poriadku. Po deviatich mesiacoch v stiesnených priestoroch maternice môže chvíľu trvať, kým si drobček uvedomí, že má omnoho viac miesta na manévrovanie s rúčkami a nôžkami. Navyše, pozícia, akú dieťatko pozná z maternice, je preň upokojujúca. Aj preto sa mnohé bábätká rady nosia, či bývajú zabalené do pohyb obmedzujúcich periniek.

Čo sa deje s vašim telom?

Každá žena je jedinečná, a s ňou aj jej telo, ktoré môže reagovať na tretí trimester, teda na záverečnú fázu tehotenstva odlišnými spôsobmi. Možno vás vytrápili všetky problémy, spájajúce sa s druhým stavom – od opuchnutých nôh, cez pálenie záhy, až po nespavosť. A možno by ste ani nevedeli, že ste tehotná, keby sa vám nezaguľatilo bruško.

Každopádne, vaše telo v sebe nosí úžasné malé storenie a už onedlho urobí zázrak tým, že ho privedie na svet.

Význam dojčenia

Vy, respektíve vaša placenta, ešte stále zabezpečujete drobčekovi protilátky, vďaka ktorým by mal byť prvé týždne svojho života imúnejší voči infekciám. Výborný spôsob, ako aj po pôrode chrániť bábätko v čo najväčšej možnej miere proti nástrahám vonkajšieho sveta, je dojčenie. Vaše prsia sa už dlhší čas pripravujú na túto úlohu, a tak niet divu, že môžete v nich pociťovať isté napätie.

Foto: Pixabay

Významnú úlohu pre novonarodeného človiečika má najmä kolostrum. Ide o prvé mliečko, super bohaté na protilátky i dôležité živiny. Táto jedinečná tekutina poskytne bábätku potrebnú ochranu voči nebezpečným infekciám a dá mu všetko, čo potrebuje bezprostredne po narodení.

Všetko o pôrode

V porovnaní s deviatimi mesiacmi tehotenstva a rokmi, keď budete vychovávať svoje deti, sa pár hodín strávených na pôrodnej sále môže zdať ako nič. Lenže, bude to vaše telo, ktoré sa týmto dňom radikálne zmení. Tých niekoľko hodín bude mať pre vás už do konca života zvláštny význam. Rozdelí ho na život PRED a PO a navždy vás pripúta k vášmu dieťaťu.

Narodenie bábätka je skutočným životným medzníkom, ale predstavuje i emocionálnu, psychickú a fyzickú záťaž, ktorú nemožno s ničím iným porovnať. Možno vás predstava pôrodu napĺňa obavami, možno máte dokonca strach, ale až naň budete neskôr spomínať, vybavíte si hlavne obrovskú radosť a šťastie (a možno i pocit úľavy).

Foto: Pixabay

A ako zistiť, že už je to tu, a bábätko sa pýta na svet? Najčastejším signálom, že deň D prichádza, sú kontrakcie. Existuje však viacero symptómov poukazujúcich na to, že pôrod je za dverami.

  • pokles bruška
  • odchod hlienovej zátky krčka maternice
  • odtečenie plodovej vody
  • pravidelné kontrakcie, ktorých intenzita sa stupňuje

Tri fázy

Pôrod prebieha v troch fázach, takzvaných dobách pôrodných:

  1. kontrakcie
  2. samotný pôrod
  3. pôrod placenty

Čo môžete čakať po troch fázach kontrakcií (ranné, aktívne a prechodné, o ktorých sme písali v článku z 36. týždňa tehotenstva)? Keď kontrakcie dosiahnu vrchol, je čas tlačiť. Aby ste preťali cieľovú pásku, je potrebné vaše úsilie. Až doteraz ste nemali príliš mnoho možností celý proces urýchliť, to sa teraz ale zmení. Keď je maternicové hrdlo celkom rozostúpené, nastal čas bábätku trochu pomôcť na svet.

Koľko to celé trvá?

Samotný pôrod trvá zhruba 30 minút až hodinu (druhé a ďalšie deti sa obvykle narodia rýchlejšie, než prvé). Bábätko však môžete priviesť na svet i za niekoľko minút alebo tiež niekoľko hodín. Počas tejto druhej doby pôrodnej budete mať pravidelné kontrakcie každé dve až päť minút s dĺžkou 60 až 90 sekúnd.

Čo robiť?

Zaujmite polohu, ktorá je vám pohodlná (zistite si dopredu, či vaša pôrodnica umožňuje voľbu pôrodnej polohy) a nasledujte inštrukcie lekára alebo pôrodnej asistentky. Tlačiť musíte v pravidelných intervaloch, obvykle trikrát počas každej kontrakcie, alebo kedykoľvek pocítite potrebu.

Medzi kontrakciami odpočívajte a nezabudnite správne dýchať. Pri každom tlačení vynaložte maximálne úsilie, ale majte ho stále pod kontrolou – tlačiť by ste nemali pomocou hornej polovice tela a ani v tvári by ste nemali cítiť napätie (v tvári sa tak môžu vytvoriť modriny, alebo vám popraskajú žilky v očiach – podliatiny spôsobené vnútorným tlakom sa hoja veľmi pomaly, krvou podliate oči môžete mať i niekoľko týždňov).

View this post on Instagram

A post shared by Earth Mama® Organics (@earthmamaorganics) on Jun 16, 2019 at 7:53am PDT

Nie ste na to sama

Našťastie na to nebudete sama – v pôrodnici budete mať poruke tím profesionálov a možno tam s vami bude váš partner a nakoniec i bábätko. Pravda, tú najťažšiu prácu budete musieť urobiť vy, pôrod nebude prechádzka ružovou záhradou, ale pocit, že sa o niekoho môžete oprieť a na niekoho spoľahnúť, je na nezaplatenie.

Pretože narodenie bábätka je v každom ohľade veľmi intenzívny zážitok, mali by ste sa spýtať sama seba, s kým sa oň chcete podeliť. Neviete si predstaviť, že by na pôrodnej sále chýbal váš partner? Cítite sa bezpečnejšie so svojou matkou, ktorá bude presne vedieť, čím práve prechádzate? Chcete si pôrod nafilmovať alebo dávate prednosť starému spôsobu, keď všetci čakajú na chodbe na správu od lekára?

Rozhodnutie je len na vás. Nikto vás nemôže nútiť do ničoho, čo nechcete. Niektorí príbuzní, ako svokra alebo strýko zo štvrtého kolena, však môžu byť veľmi dotieraví. S milým úsmevom ich jednoducho pošlite preč. Najlepšie je ale pohovoriť si s potenciálnymi adeptmi vopred, alebo kedykoľvek budete mať pocit, že berú svoju prítomnosť na pôrodnej sále ako samozrejmosť. Dajte im jasne vedieť, že hoci oceňujete ich záujem, boli by ste v ich prítomnosti nervózna a nedokázali by ste sa sústrediť. Môžete ich požiadať, nech vám dajú so sebou do pôrodnice niečo pre bábätko – topánočky, čiapočku alebo zavinovačku, do ktorej novorodeného potomka zabalíte. Budú tak s vaším veľkým dňom spojení bez toho, že by vám robili spoločnosť.

Ako zatočiť s bolesťami

Áno, bude to bolieť (aj keď dostanete epidurál) a áno, bude to nejakú chvíľu trvať. Pôrodné bolesti môžu trvať niekoľko hodín i niekoľko dní, ale nepanikárte! Pôrodníci vás nikdy nenechajú trpieť tak dlho. Vo väčšine prípadov trvá celý pôrod od prvých kontrakcií až po narodenie bábätka u prvorodičiek v priemere 14 hodín a 8 hodín u mamičiek, ktoré už niekedy rodili. Počas týchto dlhých hodín vám pomôžu dve veci: po prvé myslite na svoju odmenu – bábätko, ktoré už čoskoro budete držať v náručí a po druhé – ak budete vedieť, čo vás čaká a kedy, nebudete prekvapená, až to príde (alebo aspoň nie toľko).

O jednotlivých možnostiach úľavy od bolesti pri pôrode by ste si mali pohovoriť so svojím lekárom počas tretieho trimestra. Ak túžite po čo najprirodzenejšom pôrode bez podávania medikamentov, navštívte predpôrodnú prípravu a informujte sa u odborníkov, ako na to.

Foto: Pixabay

Ako obmedziť bolesť

  • teplá sprcha
  • relaxačný kúpeľ, masážna vaňa
  • masáž
  • predýchavanie
  • pohyb (prechádzanie sa, fit lopta,…)
  • nájdenie tej správnej polohy pri pôrode
  • epidurálna anestézia
  • spinálna analgéza

View this post on Instagram

A post shared by Lilac City Midwifery (@lilaccitymidwifery) on Sep 12, 2019 at 10:27am PDT

Pár tipov, ako správne tlačiť:

  1. Tlačte dole „do brucha” – ako by sa vám chcelo na veľkú.
  2. Sústreďte sa iba na tlačenie, nerobte si starosti, ak pri svojom úsilí vyprázdnite i črevá alebo močový mechúr. Je to úplne prirodzené.
  3. Ak sa v zvolenej polohe opierate o chrbát, pri tlačení pritisnite bradu na hrudník. Pomôže vám to smerovať tlak tam, kde je to potrebné.
  4. Sestra vám môže poradiť pri tlačení zadržať dych a počítať do desať. Je to užitočná rada, ale je dôležité zadržanie dychu správne načasovať.
  5. Ak sa Vám to nedarí, vyhovejte rytmu kontrakcií a radšej tlačte vždy, keď pocítite potrebu, aj keby to malo znamenať, že zadržíte dych hoci len na päť sekúnd.
  6. Medzi kontrakciami odpočívajte a šetrite energiu. Budete ju potrebovať na ďalšie kolo.
  7. Ak sa budete cítiť vyčerpaná, lekár Vám môže odporučiť prestať tlačiť na niekoľko nasledujúcich kontrakcií, aby ste získali trochu síl.

Keď bude celá hlavička vonku, váš lekár mu odsaje hlien a zvyšky plodovej vody z nosa a úst a potom pomôže na svet aj telíčku a roztomilým malým nožičkám. Pravdepodobne hneď potom si budete môcť bábätko popestovať a začujete jeho prvý krik – už dýcha úplne samo!

Foto: Pixabay

Pôrodníci prestrihnú pupočnú šnúru – alebo to zvládne novopečený otecko? Bábätko rýchlo umyjú alebo očistia, zabalia ho do teplej prikrývky a na hlavičku mu nasadia smiešnu čiapočku. Novorodenci totiž veľmi ľahko strácajú telesnú teplotu. Nakoniec mu do očiek aplikujú kvapky alebo masť, ktorá zabráni vzniku infekcie.

Placenta

Bábätko je na svete, ale vás ešte čaká pôrod placenty. Tú najťažšiu prácu už máte síce za sebou, napriek tomu je táto posledná fáza pôrodu veľmi dôležitá a symbolická zároveň. Hoci sa vám môže zdať, že je to „len” placenta, celých deväť mesiacov bola nenahraditeľným a životodarným spoločníkom vášho dieťatka. Jej pôrodom končí pre bábätko jedna éra života „vo vnútri” a začína nová – „vonku”.

View this post on Instagram

A post shared by VI-Photography (@jessica_vi_photography) on Sep 12, 2019 at 6:57am PDT

Táto tretia doba pôrodná trvá 5 až 30 minút a sprevádzať ju budú len mierne, zhruba minútové kontrakcie (možno ich ani neucítite – príjemná zmena, však?), ktoré oddelia placentu od steny maternice a vytlačia ju von. Lekár môže tento proces ešte urýchliť miernym tlakom na vaše bruško a jemným ťahom za pupočnú šnúru.

Po pôrode placenty (s obdivom si ju môžete prezrieť – je to skutočne majstrovské dielo matky prírody) vám lekár zašije prípadný nástrih hrádze alebo iné trhliny a potom už si môžete užívať spoločné chvíle so svojím bábätkom. Je tiež správny čas objať svojho vyčerpaného partnera – určite toho na neho bolo v posledných hodinách veľa…

Čas očistiť sa

Po pôrode sa začne vaša maternica zavinovať späť do svojej pôvodnej veľkosti a tento proces sprevádza krvavý výtok (hovorí sa mu očistky). Dá sa porovnať so silnou menštruáciou, takže môžete cítiť miernu bolesť v podbrušku. Pripravte sa aj na veľký hlad a smäd, najmä, ak sa pôrod trochu natiahol a vy ste nemohli jesť ani piť. Taktiež vás zaplaví obrovská vlna emócií – pocítite úľavu, radosť, pýchu a túžbu neustále sa dotýkať svojho bábätka! Gratulujeme – je z Vás skutočná mamička!

autor článku: Michaela Domanová

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 14. augusta 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.