Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako inšpirovať deti k čítaniu kníh, ktoré má na ne mimoriadne pozitívny vplyv?

reklama:
Ako inšpirovať deti k čítaniu kníh, ktoré má na ne mimoriadne pozitívny vplyv?

Čítanie kníh pomáha rozvíjať komunikačné schopnosti, rozširuje slovnú zásobu a podporuje kreativitu. Knihy sú skvelý spôsob, ako deťom rozšíriť obzory a tiež ich na čas zabaviť. Svojim deťom môžete čítať už od útleho detstva a viesť ich k tomu, aby si knihy obľúbili. Samozrejme je dôležité, aby ste im išli príkladom.

Ako inšpirovať deti k čítaniu kníh, ktoré majú na ich vývoj mimoriadne pozitívny vplyv?

Buďte vzorom pre svoje deti

Nútiť deti do čohokoľvek nemá veľký zmysel a týka sa to aj čítania. Deti kopírujú svojich rodičov, a preto bude najlepšie, ak im dáte čo najlepší príklad. Začať môžete tým, že im budete čítať už od malička. Nemusí to byť samozrejme každý deň, no ak budete takto tráviť čas s deťmi aspoň 2 – 3 krát do týždňa, prospeje to vášmu vzťahu aj návykom detí v budúcnosti.

Menšie aj väčšie deti ocenia aj interaktívne knihy Kúzelné čítanie, ktoré v sebe spájajú obrázky, text a hovorené slovo. „Čítať“ si ich môžete aj s deťmi, ktoré ešte čítať nevedia. Okrem toho deti určite povzbudí aj to, keď budú vidieť, že aj vy sami siahate po knihách. Deti vyrastajúce v rodine, v ktorej sa pravidelne číta sa skôr samé od seba ponoria do sveta kníh.

Spravte z čítania detskú hru

Rovnako ako mnohé obľúbené detské hry, aj knihy podporujú mentálny rozvoj detí, či už v oblasti jazykových, komunikačných alebo sociálnych zručností. Čítanie by malo deti baviť bez ohľadu na vek a záľuby, vždy sa nájde spôso, ako ich priviesť k čítaniu hravou formou. Pre staršie deti môžu byť knihy zdrojom zaujímavých informácií a budú si vyhľadávať to, čo ich baví. Najskôr si však musia ku knihám vybudovať vzťah, aby ich aspoň čiastočne nahradili vyhľadávaním informácií na internete alebo sledovaním filmov. Na moderných technológiách nie je nič zlé, samozrejme v rozumnej miere.

Aby ste deti motivovali k čítaniu, premeňte „povinnosť“ na hru. Napríklad ich nechajte pomáhať vám pri varení alebo pečení. Dajte im do ruky recept a môžu vám čítať, aké ingrediencie potrebujete a ako máte postupovať. Taktiež vám môžu čítať návody k novým spotrebičom a podobne, v reštaurácii alebo v cukrárni si môžu prečítať menu. Možností, ako ich nenásilne prinútiť k čítaniu rôznych textov je mnoho. Určite sa každý deň objaví nejaká príležitosť. Čím lepšie im to pôjde, tým skôr si budú chcieť samé prečítať aj svoju obľúbenú knihu.

Dajte deťom možnosť vybrať si knihy, ktoré chcú čítať

Nielen deti, ale aj dospelí sa najradšej venujú tomu, čo ich baví. Vezmite deti do knižnice alebo kníhkupectva a nechajte ich prelistovať si rôzne knihy. Nakoniec si samé vyberú to, čo ich najviac zaujalo. Samozrejme, kupovať nové knihy vo väčšom počte je finančne náročné, preto je dobré začať v knižnici.

Ak si vaše dieťa vyberie knihu, ktorá ho nakoniec nebude baviť, nič sa nedeje. Jednoducho ju vrátite a požičiate mu inú. Určite sú aj knihy, do ktorých sa oplatí investovať a ku ktorým sa bude dieťa vracať. Ak si niektoré knihy naozaj obľúbi, je dobré mať ich doma. Navyše sa v knižnici môže zoznámiť s ďalšími deťmi s rovnakými záujmami.

Rozprávajte sa o knihách

Každá kniha v človeku zanechá nejaký dojem. Je preto dobré rozprávať sa s deťmi o knihách, ktoré prečítali. Páčili sa im alebo ich nudili a ledva ich dočítali? Vyvolali v nich ďalšie otázky, ktoré im vŕtajú v hlave, alebo by chceli čítať aj ďalšie podobné knihy, aby sa dozvedeli viac?

Rozhovory jednak upevňujú vzťah medzi vami a deťmi, a jednak vás môžu priviesť aj k iným zaujímavým témam. Možno vás prekvapí svieži detský pohľad na vec. Okrem toho zistíte, čo vaše dieťa naozaj baví a zaujíma a budete ho vedieť lepšie smerovať pri ďalšom rozvoji.

Aj takýmto spôsobom sa môžete prepracovať k ďalším záujmovým činnostiam. V neposlednom rade takto zistíte aj to, či dieťa číta knihu s porozumením, čo bude dôležité aj pri učení. Školákom aj študentom čítanie s porozumením určite zjednoduší vzdelávanie.

Ako vybrať knihu pre dieťa?

Od určitého veku si už deti vedia vybrať knihu aj samé, no prvé knihy budete určite vyberať vy. Okrem toho aj staršie deti niekedy potrebujú s výberom poradiť, a určite sa potešia aj darčeku v podobe knihy.

Vek dieťaťa

Prvé naozajstné knihy sú vhodné pre deti vo veku 2 – 3 rokov, ktoré už majú vytvorenú pomerne veľkú slovnú zásobu a v tomto veku si ju výrazne rozširujú. Obrázkové knihy s jednoduchými textami nielen rozširujú slovnú zásobu, ale rozvíjajú jazykové a rozumové znalosti, emočnú vyspelosť aj predstavivosť. Deťom od 3 rokov môžete čítať knihy s jednoduchými dejovými líniami, napríklad rozprávky alebo príbehy z bežného života.

Deti v predškolskom veku by sa mohli venovať predškolskej literatúre, ktorá ich lepšie pripraví na začiatok školských povinností. Pre deti na prvom stupni sú ešte stále dôležité aj ilustrácie, ktoré ich určitým spôsobom motivujú k čítaniu. Staršie deti od veku 11 – 12 rokov sa začínajú orientovať na knihy, ktoré ich zaujímajú obsahovo. Pre celkom najmenšie deti do 2 rokov sú najvhodnejšie leporelá a obrázkové knižky. Dieťa od 1 roka zvyčajne komunikuje jednoslovne a môže sa pomocou kníh postupne rozvíjať a učiť sa nové slová alebo 2-3 slovné vety.

Záujmy a schopnosti detí

Vek by nemal byť jediným rozhodujúcim faktorom, pretože každé dieťa je trochu iné. Niektoré deti sa naučia čítať rýchlosťou svetla, iným to trvá dlhšie. Výber preto prispôsobujte aj schopnostiam detí a nedržte sa striktne vekových odporúčaní. Niekedy aj štvorročné dieťa zvládne knihy pre 5 – 6 ročné deti, samozrejme to môže byť aj naopak. Pozornosť venujte aj obsahu knihy z pohľadu záujmov dieťaťa, ale aj množstva textu a obrázkov.

Uvidíte, že prínos kníh v živote dieťaťa bude obrovský.

(U/PR), zdroj obrázkov: shutterstock.com

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 10. marca 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.