Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako zistíte, že Vaše dieťa klame

reklama:
Ako zistíte, že Vaše dieťa klame

Stane sa, že Vás Vaše deti klamú. Ako to ale zistiť čo najskôr? V tomto článku sa dočítate o niektorých znakoch, ktoré klamstvo u detí sprevádzajú.

Dieťa sa opakuje

Klamanie sa môže u detí prejaviť aj tak, že sa vo svojich výpovediach budú opakovať. Napríklad sa ich spýtate, kde majú svoje nové tenisky a oni Vám budú dookola tvrdiť, že ich majú v škôlke, v škôlke, že si ich zabudli v škôlke…

Mení svoje výpovede

Klamstvo môžete odhaliť aj tak, že opačne ako v prvom prípade, dieťa svoj príbeh zmení. Napríklad si zabudlo tenisky v škôlke, keď sa ale opýtate znova, tak ich má niekde stratené v izbe a na ďalší raz si už nepamätá, kde sú. Dieťa sa v tomto prípade začne zamotávať v tom, čo hovorí, a preto nie je ťažké mu dokázať, že si vymýšľa.

Vyhýba sa očnému kontaktu

Keď sa s Vami rozpráva, zámerne sa Vám nepozerá do očí, pretože to nedokáže a cíti sa vinne. U detí je jednoduchšie odhaliť klamstvo ako u dospelých.

Dotýka sa tváre

Vaše dieťa si pri klamstve môže začať napríklad neprirodzene chytať tvár. Akoby malo potrebu sa skryť za svoje ruky.

Príliš sa bráni

Prídete za ním, položíte normálnu otázku, nemusíte mať ani prísny tón. No dieťa, keď vie, že urobilo niečo zlé, hneď sa začne neprimerane brániť, začne zvyšovať hlas a slovne na Vás útočiť aj napriek tomu, že ste položili bežnú otázku.

Prehnané gestá, mimika

Okrem chytania tváre môže dieťa pri klamstve používať rôzne neprirodzené gestá, rozhadzovať rukami, ak sedí za stolom, môže si začať klopkať prstami.

Rýchlo žmurká

Myslím, že tento znak určite poznáte. Je to jeden z najbežnejších prejavov, ktoré sa u detí dejú, keď klamú.

Mení melódiu a silu hlasu

Ak dieťa rozpráva klamstvo, môže mať sklony k zmene melódie či sile, akou sa s Vami rozpráva.

Toto sú niektoré znaky, ako poznať, že Vaše dieťa klame. Samozrejme, najjednoduchšie by bolo im zmerať tep, haha 🙂

Ale na záver chcem ešte podotknúť, že aj keď Vaše dieťa bude niektoré tieto znaky “ vykazovať“ nemusí ísť o klamstvo. Napríklad prehnané gestá a rýchle hovorenie sa môže prejavovať aj keď sa dieťa niekam ponáhľa a podobne.

Preto treba vždy zistiť, čo je vo veci, pýtať sa, rozprávať sa.

A rozhodne treba klamstvo riešiť hneď. Aj keď bude lož malá.

Tak isto, ako dieťa dôveruje Vám, potrebujete aj Vy veriť jemu. Potrebujete sa na neho spoľahnúť, veď už dosť sa o svoje dieťa bojíte aj bez toho…

zdroj článku: popsugar.com

autor článku: Michaela K.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 14. marca 2016

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.