Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako zvládnuť menopauzu? Ide o dôležitý míľnik v živote ženy

reklama:
Ako zvládnuť menopauzu? Ide o dôležitý míľnik v živote ženy

Životný zlom, ktorý vzbudzuje zimomriavky na koži žien. Menopauza je veľkým strašiakom pre mnohé dámy v pokročilom veku, pretože prináša so sebou veľa hormonálnych zmien a, najmä, ukončuje ich plodnosť. Čo sa vlastne deje s telom v období prechodu a ako sa naň pripraviť?

Klimaktérium a menopauza

Celé obdobie v živote ženy, ktorým sa končí jej plodnosť, sa všeobecne nazýva klimaktérium, alebo aj prechod. Ide o prirodzený biologický proces, v rámci ktorého prestávajú vajíčkovody postupne vykonávať svoju funkciu a žena tak prichádza o prirodzenú schopnosť stať sa matkou.

Foto:pexels.com

Prekonanie obdobia medzi plodným a neplodným vekom je dlhodobým procesom. Zvyčajne ide o 12 po sebe nasledujúcich mesiacov, v rámci ktorých žena môže na sebe pozorovať rôzne zmeny. Jednou z nich je aj nepravidelnosť alebo postupné vynechávanie menštruačného krvácania.

Ako synonymum prechodu sa často používa aj pojem menopauza. Nejde však o celkom správne použitie tohto slova, pretože z lekárskeho hľadiska je menopauza označením úplne poslednej menštruácie v živote ženy. Po nej je strata prirodzených reprodukčných schopností definitívne ukončená. V niektorých prípadoch je však ešte stále šanca na umelé oplodnenie.

Kedy prichádza menopauza

To, kedy k menopauze dochádza, je veľmi individuálnou záležitosťou a u každej ženy sa môže dostaviť v inom veku. Hoci sa zvyčajne začína v období od 45 do 55 rokov, nie je raritou, že k nej prichádza aj skôr, napríklad už okolo štyridsiatky, či omnoho neskôr.

Prečo k nej dochádza

S pribúdajúcimi rokmi dochádza k prirodzenému úbytku reprodukčných hormónov. Vaječníky začnú tvoriť menej a menej estrogénu a progesterónu, teda hormónov, ktoré regulujú menštruáciu. To spôsobuje aj nižšiu schopnosť počať bábätko. Postupom času dochádza k úplnému zastaveniu tvorby vajíčok a celkovej strate menštruácie.

Menopauzu môžu vyvolať nielen prirodzené okolnosti, ale aj závažné ochorenia vyžadujúce radikálne zásahy do tela. Liečba chemoterapiou a rádioterapiou býva častou príčinou vyvolania menopauzy. Zastavenie menštruácie, a teda i plodnosti, však nemusí byť vždy po takejto liečbe trvalé.

Príznaky

S menopauzou súvisia mnohé hormonálne zmeny v tele ženy, ktoré majú za následok rozličné, nie úplne štandardné telesné príznaky. Okrem fyzických prejavov sa zvyknú objavovať aj problémy psychického charakteru.

Foto: pexels.com

Menopauzálne symptómy sa môžu začať prejavovať mesiace, alebo dokonca až roky pred tým, ako skutočne dôjde k úplnému ukončeniu cyklu. Medzi najčastejšie príznaky sú zaraďované:

  • spočiatku nepravidelná menštruácia, až jej úplná strata

  • návaly tepla, zimnica

  • búšenie srdca

  • ťažkosti so spánkom a nočné potenie

  • pokles nálady až úzkosť

  • spomalenie metabolizmu a zvýšenie telesnej hmotnosti

  • chudnutie

  • problémy s koncentráciou

  • pocit vaginálnej suchosti a nepohodlia počas sexu

  • znížený sexuálny apetít

  • rednutie vlasov, suchá pokožka

  • strata plnosti prsníkov

Jednotlivé príznaky sa môžu od prípadu k prípadu rôzniť. Niektoré ženy nemajú žiadne, alebo len minimálne problémy, iné musia vyhľadať lekársku pomoc, aby zmiernili menopauzálne symptómy.

Návšteva lekára

Všeobecne platí, že by ste sa mali držať pravidelných návštev u lekára a nezanedbávať preventívnu zdravotnú starostlivosť, ktorá je veľmi dôležitá i v pokročilom veku.

Foto: pexels.com

O tom, že sa žene začalo obdobie prechodu, jasne napovedá väčšina pridružených symptómov. Na diagnostiku preto zvyčajne nie sú potrebné žiadne extra testy. Ani menopauza ako taká nevyžaduje špeciálne lekárske ošetrenie. Avšak doktor vám môže pomôcť so zmiernením príznakov a s predídením chronických stavov.

Stojí za to prehovoriť si s odborníkom aj v situtácii, ak vás znepokojujú ťažkosti pripomínajúce príchod menopauzy pred 45. rokom života. Asi jedno percento žien prežíva takýto stav ešte pred dovŕšením 40 rokov, pičom príčinnou môže byť tzv. ovariálna insuficiencia. Ide o stav, keď vaječníky nedokážu produkovať normálne hladiny reprodukčných hormónov. V podobných prípadoch je zvyčajne odporúčaná hormonálna liečba.

Vždy vyhľadajte lekársku pomoc, ak máte po menopauze krvácanie z pošvy. Taktiež sa objednajte k odborníkovi, ak trpíte ďalšími zdravotnými problémami.

Možné komplikácie

Po menopauze sa zvyšuje riziko niektorých zdravotných ťažkostí:

Ochorenie srdca a krvných ciev

Keď hladiny estrogénu klesnú, zvyšuje sa riziko kardiovaskulárnych ochorení, ktoré môžu byť aj život ohrozujúce. Je preto dôležité pravidelne cvičiť, zdravo sa stravovať a udržiavať hmotnosť pod kontrolou.

Priberanie

Množstvo žien, ktoré prechádzajú obdobím menopauzy, začne mohutnieť, pretože ich metabolizmus sa spomaľuje. Je možné, že budete musieť upraviť svoj jedálniček a cvičiť viac, len aby ste udržali svoju aktuálnu hmotnosť.

Foto: pixabay.com

Močová inkontinencia

Keď tkanivá vagíny a močovej trubice strácajú svoju elasticitu, môže sa objaviť mimovoľný únik moču. Taktiež sa častejšie môžu u žien vyskytovať infekcie močových ciest. Príznaky inkontinencie sa dajú zredukovať pomocou cvičení na posilnenie panvového dna. Účinnú pomoc predstavuje i hormonálna liečba.

Osteoporóza

V prvých rokoch po menopauze môže dochádzať k rýchlej strate hustoty kostí. Tie sa stávajú krehkými a slabými, čo vedie k zvýšenému riziku zlomenín. Ženy trpiace osteoporózou sú obzvlášť náchylné na poranania chrbtice, zápästí a podobne.

Sexuálna nechuť

Znížená tvorba vlhkosti v oblasti vagíny spôsobuje jej suchosť a stratu elasticity. Počas sexuálneho styku to môže spôsobovať nepríjemné pocity až mierne krvácanie. Tiež klesá libido.

Liečba

Našťastie, veľa príznakov spojených s menopauzou, je iba dočasných. Ak chcete znížiť ich účinky a predísť zbytočným komplikáciam po ukončení menopauzy, poproste o radu vášho gynekológa. Veľmi pozitívny vplyv na váš stav môžu mať rôzne faktory:

  • lieky/homeopatika

  • zmena životného štýlu, obmedzenie cigeriet a alkoholu

  • bylinky, prírodné doplnky a živiny

  • diéta

  • posilňovanie panvového dna

  • komunikácia a sociálny kontakt

  • relaxačné techniky (jóga, meditácie,…)

Zdroje:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397

https://www.healthline.com/health/menopause#home-remedies https://www.nhs.uk/conditions/menopause/

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 2. novembra 2018

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.