Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Bábätko 1. mesiac

reklama:
Bábätko 1. mesiac

Blahoželáme! Ak ste sa práve stali novopečenou mamičkou, určite vami lomcujú pocity nekonečného šťastia a zároveň obavy z toho, čo vás čaká. Pripravte sa spolu s nami na prvý mesiac s dieťatkom, ktoré ste ešte nedávno s láskou nosili pod srdcom.

Prvý rok života vášho drobčeka bude veľmi dôležitý. Preto vám prinášame seriál článkov s názvom Bábätko (0 – 12 mesiacov), v ktorých sa dočítate, ako sa váš malý poklad bude v priebehu nasledujúceho obdobia vyvíjať, ako by mal napredovať i to, na čo by ste sa vy, ako čerství rodičia, mali sústrediť.

Foto: Pixabay

Ak si myslíte, že pôrodom ste si tú najnáročnejšiu časť materstva už odbili, realita vás môže nemilo zaskočiť. Prvé týždne po tom, ako vás prepustia z pôrodnice budú na jednej strane kúzelné, no na tej druhej môžu byť naozaj náročné. Najmä, ak si domov priveziete svoje prvé bábätko, všetko bude pre vás nové. Budete sa musieť naučiť ako ho nakŕmiť, ako mu pomôcť zaspinkať, ktorý plač čo signalizuje. Poradíme vám, ako na to.

Článok je veľmi podrobný, ak sa zaujímate o špecifickú sekciu, môžete preskočiť na:

Prvé dni

Ako sa darí dieťatku

Čo sa deje s vami

Dojčenie

Starostlivosť o bábätko

U pediatra

Najčastejšie ťažkosti novorodencov

Čo všetko dokáže bábätko v 1. mesiaci

Požiadajte o pomoc

Prvé dni

Po dlhom období sladkého očakávania, ste sa napokon dočkali. Výsledkom tehotenstva, ktoré štandardne trvá 9 mesiacov, a teda 40 týždňov či 280 dní, je váš vlastný uzlíček šťastia.

Ak ste sa rozhodli priviesť vaše bábätko na svet v pôrodnici, prvé spoločné dni a noci strávite na oddelení šestonedelia. Dieťatko podstúpi rad vyšetrení a sestričky vám vysvetlia ako ho kŕmiť, prebaľovať, či kúpať. Sledovaná budete, samozrejme, aj vy, respektíve váš zdravotný stav po pôrode.

Nebojte sa, pod drobnohľadom zdravotníkov nebudete celú večnosť – ak je všetko v poriadku a nedostavia sa žiadne komplikácie, z nemocnice zvyknú čerstvé mamičky prepúšťať približne po 4 dňoch od pôrodu. Dlhšie si vás na oddelení môžu nechať v prípade rôznych ťažkostí. Medzi najčastejšie z nich patrí:

  • ťažšie zotavovanie sa po cisárskom reze
  • nedostatočné priberanie bábätka
  • novorodenecká žltačka
  • podozrenie na nejaký zdravotný problém

Ako sa darí dieťatku

Splnil sa vám ten najväčší sen. V náručí konečne držíte svoje milované bábätko, ktoré je pre vás už teraz tou najdokonalejšou bytosťou na svete. Nevadí, že má po pôrode ešte jemne sploštený noštek, kužeľovitú hlavičku, či výraznejšie ochlpenie. Váš drobček je jednoducho nádherný!

Foto: Pixabay

Nemusíte sa vôbec obávať, vzhľad novorodeniatka sa v priebehu krátkeho času bude rýchlo meniť a všetky drobné nedokonalosti čoskoro zmiznú.

Zmysly novorodenca

Dobrou správou je, že všetky zmysly vášho dieťaťa pracujú od okamihu narodenia. V nemocnici skontrolujú, či je bábätko po tejto stránke v poriadku.

  • Zrak

    Dieťatko už vidí, hoci nedokáže ešte poriadne zaostriť.

  • Sluch

    Aj keď sluch nie je ešte úplne rozvinutý, dieťatko už pozná váš hlas a ďalšie zvuky, ktoré často počulo v lone.

  • Čuch

    Už krátko po pôrode bude drobček vedieť rozpoznať vašu vôňu.

  • Chuť

    Bábätko dokáže rozlišovať medzi sladkou a horkou chuťou, pričom preferencia je jasná voči sladkému, čo materské mlieko dokonale spĺňa.

  • Hmat

    Tento zmysel je pri narodení najrozvinutejší, a práve preto nie je pre malého anjelika nič prospešnejšie, ako maznanie sa a prejavovanie mu lásky.

Strata hmotnosti

Narodil sa vám valibuk, no po pár dňoch v nemocnici sa jeho hmotnosť akosi znížila? Žiadne obavy! Je normálne, že bábätka po pôrode klesnú na váhe o 5 až 10 percent. Približne o 10 až 14 dní, a niekedy aj skôr, sa jeho gramy vrátia na pôvodné čísla a možno ich aj prekonajú.

Foto: Pixabay

Ak máte pocit, že úbytok hmotnosti je spôsobený nedostatočným príjmom potravy, poraďte sa o tom s nemocničným personálom. Pokiaľ dojčite, môže byť problém v neskoršom spustení laktácie, či, napríklad, v nesprávnom prisávaní bábätka. O pomoc môžete požiadať aj laktačnú poradkyňu, ktorá vám ukáže, ako na to.

Čo sa deje s vami

Prvý rok s bábätkom vám môže pripadať ako maratónsky beh: budete unavená, bez akejkoľvek predstavy, čo vás čaká za ďalšou zákrutou a cieľová páska v nedohľadne. Nič ale nie je také beznádejné, ako to na prvý pohľad vyzerá. Budeme vás sprevádzať i naďalej a niektoré rady, tipy a informácie vám určite prídu vhod a uľahčia vám život. Nestresujte sa a robte len to, čo je potrebné. Odpočívajte, keď bábätko spinká a nehanbite sa požiadať o pomoc svojich blízkych.

Šestonedelie je pre každú čerstvú mamičku veľmmi špecifickým obdobím, krásnym, no zároveň veľmi náročným. S príchodom nového človiečika na svet vás môže potrápiť viacero popôrodných ťažkostí:

  • únava až vyčerpanosť
  • zavinovanie maternice a bolesti v podbrušku
  • krvácanie, tzv. očistky
  • výkyvy nálad, nebezpečné stavy úzkosti
  • napätie v prsníkoch, zápaly, bolestivosť bradaviek
  • hemeroidy a problémy s vyprázdňovaním
  • pomalá hojivosť rán

Foto: Pixabay

Unavená, no stále krásna!

Vybavujete si scény z hollywoodskych filmov alebo telenoviel, kde žena po pôrode vyzerá, ako keby práve opustila salón krásy? Rozhodne sa nedajte vyviesť z miery podobnými nezmyslami. Možno si vlasy neumyjete aj celý týždeň a budete rada, ak sa stihnete ráno učesať. A možno sa vám dokonca pod očami začnú rysovať obávané tmavé kruhy. No napriek tomu si buďte istá, že vaša tvár žiari oduševnenou krásou a šťastím novopečenej mamičky. A to nedokážu v žiadnom kozmetickom salóne!

S narodením bábätka začínate zrazu prehodnocovať svoj rebríček hodnôt. Samozrejme, stále chcete vyzerať dobre, ale čakajú vás aj nové výzvy, povinnosti a zmeny. Pamätajte si, že pre vášho drobčeka ste tá najkrajšia osoba na svete bez ohľadu na to, či máte vytrhané obočie, alebo namaľované mihalnice.

Striedanie nálad

Špeciálnu kategóriu tvoria výkyvy nálad spôsobené hormonálnymi zmenami po pôrode. Príčinou popôrodných depresií je prudký pokles hladiny estrogénu. Je celkom bežné, ak sa cítite podráždená, smutná, melancholická alebo úplne vyčerpaná. Neprepadajte však panike, keď sa hladina hormónov opäť upokojí, podobné stavy zmiznú rovnako rýchlo, ako sa objavili.

Foto: Pixabay

Šetrite sa a buďte k sebe dobrá. Vaše telo i myseľ potrebujú čas, aby sa vrátili späť do “normálu”. Pokožka môže byť vysušená, veľa svalov ste 9 mesiacov vôbec nepoužívali alebo naopak preťažovali a panva je stále trochu rozostúpená. Rozhodne po pôrode a počas dojčenia nedržte žiadne diéty, aby ste sa rýchlo dostali na svoju “predtehotenskú” veľkosť oblečenia. Ak dojčíte, budete naopak potrebovať pravidelný, vyvážený a pestrý jedálniček. Celý proces návratu k pôvodným biologickým rytmom vášho tela bude trvať minimálne 12 mesiacov. Takže sa obrňte trpezlivosťou a užívajte si svoju novú úlohu. Ste krásna taká, aká ste!

Sťahovanie maternice

Počas šestonedelia dochádza k spätnému zavinovaniu maternice, ktoré sprevádzajú mierne kŕče (nazývané popôrodné sťahy) a vy budete spočiatku silne, neskôr len mierne krvácať (popôrodnému krvácaniu sa tiež hovorí očistky). Nebuďte preto prekvapená, keď budete trochu bledá. Môžete mať i mierne zvýšenú teplotu. Je to celkom normálne.

Dojčenie

Začína sa vám tvoriť materské mlieko, a to vyžaduje množstvo energie. Dojčenie tiež pomáha rýchlejšiemu zavinovaniu maternice, takže počas kŕmenia bábätka môžete pociťovať bolesti v podbrušku (asi ako pri silnej menštruácii). Budete tiež často chodiť na toaletu, keďže z tela odchádzajú zásoby vody zadržiavané počas tehotenstva.

Foto: Pixabay

Počas prvých niekoľkých týždňov jedia bábätka najmenej 8- až 12-krát v priebehu 24 hodín. Odzrkadľuje sa to na ich rýchlom vývoji a narastajúcej hmotnosti. Niekedy môže byť náročné odhadnúť, kedy má drobček ešte hlad a kedy už má dosť. Existuje však zopar kľúčových signálov, ktoré vám prezradia, či je bruško už plné.

  • Spokojné bábätko – ak sa zdá, že je vaše dieťa šťastné a neplače ako o život, pravdepodobne ho nebude trápiť hlad

  • Prírastok na váhe

  • Dostatok špinavých plienok (8 až 12 za deň)

Aj keď sa v minulosti odporúčalo kŕmiť novorodenca každé 3 hodiny, dnes už sa uprednostňuje úplne iný prístup. Preferované je dojčenie na požiadanie, čo znamená, že bábätko sa prikladá k prsníku vždy, keď prejaví plačom svoju nespokojnosť, respektíve keď má ono samo záujem dojčiť sa.

Starostlivosť o bábätko

Pre vás, ako čerstvú mamičku, môže príchod bábätka na svet predstavovať úplný obrat života. Zrazu to už nebudete vy sama, na koho sa budete sústrediť, ale všetku vašu pozornosť si získa nový človiečik, ktorý už teraz dokonale ovláda vaše srdce i myseľ. Iste, možete mať pocit, že veci sú zrazu oveľa komplikovanejšie, ale verte, že ide iba o obdobie, ktoré nebude trvať večne. A možno vás aj prekvapí, aké odlišné dokážu byť niektoré časti života vášho dieťaťa v tomto štádiu, a ako sa veci menia od jedného týždňa k druhému.

Základné potreby

Na začiatku je dobré uvedomiť si, že život vášho novorodeniatka je momentálne veľmi jednoduchý a v prvom rade ide o to naplniť jeho najzákladnejšie potreby. Všetko, na čom skutočne záleží je, aby bábätko malo plné bruško, aby bolo v teple a bezpečí, často spalo, malo čistú plienku a, najmä, aby dostávalo veľa veľa lásky. To je všetko.

Aby ste všetko zvládali čo najlepšie, nemíňajte potrebnú energiu na veci, ktoré môžu počkať. Zamerajte sa na základné potreby vášho dieťatka. Bude ich dosť, aby ste sa nenudili, kým si pomaličky zvyknete jeden na druhého.

Spánok

Novonarodené deti vo všeobecnosti veľa spia. V praxi to môže znamenať aj 14 až 17 hodín denne, niekedy i viac, so zobúdzaním sa na kŕmenie. Dojčené batoľatá zvyčajne potrebujú jesť každé dve až tri hodiny a dojčatá kŕmené výživou jedávajú každé tri až štyri hodiny. Ako vo všetkom, i tu však platí, že každé bábätko je iné a ak práve to vaše nie je až taký veľký spáč, neľakajte sa.

Foto: Pixabay

Odporúča sa, aby sa bábätko ukladalo na večerný spánok na chrbátik. Hoci aj poloha na brušku je pre jeho vývoj veľmi dôležitá, je lepšie, ak máte drobčeka v tejto pozícii pod drobnohľadom. Nezabudnite tiež dieťatku polohovať hlávku, aby nevznikli nepekné zaležaniny, a uistite sa, že spokojne odfukuje v 100-percentne bezpečnom prostredí.

Prvé mesiace s bábätkom môžu byť veľmi vyčerpávajúce. Aby ste minimalizovali deficit spánku, využite čas, kedy drobček spí na maximum a zdriemnite si spolu s ním. Verte tomu, že to bude mať veľký význam, aj keď si oddýchnete iba na pár minút.

Prebaľovanie

Ak ste nikdy neskúšali meniť bábätku plienku, kým ste neboli postavená pred hotovú vec, nie ste sama – množstvo rodičov, ktorí si domov priviezli svoje prvé dieťatko, tiež neoplýva profesionálnymi schopnosťami zdravotných sestier. Nie je to však nič obzvlášť zložité – chce to len cvik. Pár tipov vám môže pomôcť zvládnuť túto rutinnú záležitosť ľahšie a s väčším prehľadom. Jednoducho sa len dívajte a potom to sami vyskúšajte.

Novorodenci potrebujú prebaľovať oveľa častejšie, než staršie deti (asi 8x až 10x za deň), pretože nedokážu ovládať močenie ani stolicu. Prebaľujte preto bábätko vždy pred alebo po kŕmení a, samozrejme vždy, keď zistíte, že je v plienke nové “nadelené”. Dlhší kontakt citlivej detskej pokožky s agresívnou stolicou alebo močom môže viesť k zbytočným zapareninám.

1. Pre začiatočníkov
Všetky potreby na prebaľovanie musíte mať pripravené poruke. Či už prebaľujete bábätko na prebaľovacom pulte, na stole alebo na zemi, z hygienických dôvodov ho vždy podložte jednorazovou podložkou alebo látkovou plienkou. Až budete bábätko pokladať, podopierajte mu hlavičku jednou rukou a chrbátik druhou.

2. Opatrne vyzlečte bábätko a zhodnoťte situáciu
Zložte bábätku oblečenie od pása dole a roztvorte plienku. Ak sa bábätko pokakalo, najprv mu očistite zadoček, kým plienku úplne odstránite, zabránite tak znečisteniu podložky, oblečenia alebo prebaľovacieho pultu. Majte preto poruke praktické vlhčené obrúsky. Plienku zabaľte a suché zipsy na bokoch plienky použite na vytvorenie “balíčka”, ešte pred vyhodením. Ak bábätko potrebuje prezliecť, uistite sa, že mu nebude zima – prikryte ho uterákom, plienkou alebo zapnite teplý vzduch z prenosného ventilátora.

3. Jemné, ale dôkladné čistenie
Pri čistení zadočka bábätka nezabudnite na žiadny záhyb alebo zhyb, predídete tak zbytočnému množeniu baktérií. Používajte čo najjemnejšie vlhčené obrúsky, alebo teplú vodu a mäkkú žinku. Genitálie bábätka otierajte vždy spredu dozadu, to je dôležité najmä pre dievčatká. Aby ste predišli akémukoľvek podráždeniu, na osušenie všetkých záhybov môžete použiť i obyčajný vysúšač vlasov.

4. Nežná starostlivosť a ochrana a šetrné otáčanie
Teraz je ten správny čas ošetriť čistý zadoček bábätka ochranným krémom, ktorý zaistí, aby sa citlivej pokožke dieťatka vyhla vlhkosť, podráždenie a zapareniny. Počas dňa aplikujte tenkú vrstvu (na noc hrubšiu vrstvu) všade, kde sa pokožka dotýka pokožky: medzi polovičkami zadočka a vo všetkých kožných záhyboch. Pri výmene plienky dieťatko neustále pridŕžajte a opatrne ho pretáčajte zboka na bok. Nezdvíhajte zadoček bábätka ťahom za nožičky, mohli by ste poškodiť ešte nie celkom vyvinuté bedrové kĺby. Miesto toho otočte bábätko na bok a rukou mu podopierajte chrbátik.

5. Sviežosť a čistota – nová plienka
Čistú plienku rozložte pod zadoček bábätka tak, aby zapínacie pásky ležali po bokoch. Pretiahnite plienku cez bruško a pripevnite zapínacie pásky. Plienka nesmie byť v páse ani príliš voľná ani príliš utiahnutá, aby bábätko neškrtila a neobmedzovala ho v pohybe. Veľmi dôležitá je i veľkosť plienky a opatrnosť pri prebaľovaní, ak sa ešte bábätku nezahojil pupček.

6. Príjemné spoločné chvíľky počas prebaľovania
Aby bolo prebaľovanie príjemné a jednoduchšie pre vás oboch, udržujte s dieťatkom neustále očný kontakt a hovorte k nemu. Majte poruke i nejaké vhodné hračky, napr. obľúbenú hrkálku. Je dôležité, aby vaše bábätko vnímalo túto každodennú starostlivosť ako niečo príjemné a zábavné.

7. Na záver
Teraz je bábätko pripravené na obliekanie. Uistite sa, že oblečenie zodpovedá teplote v miestnosti a nezabúdajte, že novorodenci ešte nemajú dostatočnú tukovú vrstvu, ktorá by udržovala stálu teplotu ich telíčka. Použitú plienku vyhoďte, ale nikdy nenechávajte bábätko na prebaľovacom pulte bez dozoru – na náhly a nepredvídateľný pohyb stačí sekunda – takže dieťatku naň jednoducho nesmiete dať žiadnu šancu. Môžete si gratulovať – misia “výmena plienky” bola úspešne dokončená!

U pediatra

Prvé vyšetrenia podstúpi vaše bábätko ešte v pôrodnici. Okrem kontroly základných životných funkcií tesne po pôrode sa zdravotníci zamerajú aj na sledovanie reflexov, dýchania, a zaznamenanie prípadných abnormalít v zdravotnom stave drobčeka. V nemocnici dieťatku vyšetria očká a sluch, urobia mu skríning vrodených metabolických porúch, sonografom skontrolujú obličky, močové cesty i kĺbiky. Samozrejmosťou sú pravidelné váženia, ktoré môžu byť smerodajné pri rozhodovaní o prepustení do domácej starostlivosti.

Foto: Pixabay

Ak je všetko v poriadku, vaše bábätko pekné papá a nestratilo viac ako 10% svojej pôrodnej hmotnosti, je čas ísť domov. Pri prepúšťaní z pôrodnice obdržíte správu o zdravotnom stave vášho malého anjelika. Tú by ste mali odovzdať vášmu pediatrovi do 24 hodín od opustenia nemocnice.

Detského lekára je viac ako dôležité zabezpečiť si ešte pred tým, než sa dieťatko vypýta na svet. Ide o nevyhnutnosť nielen z vyššie uvedeného dôvodu, ale aj preto, že ak by sa objavil pri nemocničných vyšetreniach akýkoľvek problém, neonatológ ho musí riešiť práve s vašim pediatrom.

Prvá návšteva detského lekára

Prvé stretnutie s vami zvoleným pediatrom môžete s bábätkom absolvovať v jeho ambulancii, alebo u vás doma. Závisí, či daný lekár takúto službu ponúka a robí výjazdy k novorodencom. Pri stretnutí si od vás preberie prepúšťaciu správu a zhodnotí aktuálny stav drobčeka. Vysvetlí vám princípy základnej starostlivosti o bábätko, predpíše vitamín D, prípadne aj K a dohodne si s vami termín ďalšieho stretnutia.

Najčastejšie problémy u novorodených bábätiek

Malé bábätka ešte nemajú poriadne vyvinutý tráviaci trakt ani imunitu, a tak ich často trápi nejaký problém sprevádzaný plačom. O čo môže ísť?

  • koliky

  • reflux

  • nepravidelná stolica

  • čkanie

  • kvasinková infekcia v ústnej dutine – tzv. "žaba"

Čo všetko dokáže bábätko v 1. mesiaci

Požiadajte o pomoc

Toto je obdobie, kedy môžete domáce práce a umývanie okien bez výčitiek odložiť na neskôr. Je veľmi dôležité, aby ste v rámci možností boli čo najviac oddýchnutá. Na drobčeka totiž nebude dobre vplývať, ak je maminka unavená a nervózna.

Nehanbite sa požiadať o pomoc svoju rodinu alebo priateľov. Objednajte si večeru, ak je to možné, alebo požiadajte vášho partnera, aby vám priniesol niektoré z obľúbených jedál. Ak potrebujete poradiť v oblasti výživy vášho bábätka, oslovte padiatra alebo laktačnú poradkyňu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 15. septembra 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.