Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Bábätko 10. mesiac

reklama:
Bábätko 10. mesiac

Všetkými zmyslami

V tomto veku sú deti obvykle veľmi pohyblivé. Plazia sa, lezú po štyroch (rýchlejšie než by ste možno chceli), dokážu sa posadiť prakticky z akejkoľvek pozície a možno už vedia i stáť a opatrne chodiť okolo nábytku. Všetky ich pohybové schopnosti však nutne znamenajú pohyb i pre Vás.

Váš drobček je stelesnená energia a momentálne ho najviac zaujíma premiestňovanie sa z miesta na miesto, objavovanie a preskúmavanie vecí všetkými zmyslami. Vy preto potrebujete byť vždy o krok vpredu. Nespoliehajte sa na zabezpečovacie lišty, pásky alebo rohy. Z dosahu odstráňte všetky veci, ktoré nepatria do malých nenechavých ručičiek alebo pusy. Nízky stolík v obývačke je ideálnym pomocníkom pre ľahšie postavenie a pokusnú chôdzu. A verte, že vratké prechádzanie od stolíku ku skrinke, od skrinky k sedačke a od sedačky ku kreslu bude jedna z najobľúbenejších činností Vášho dieťatka. Nečudo – v stoji Váš anjelik dočiahne na veci, ktoré mu doteraz zostávali skryté a sú nepochybne oveľa zaujímavejšie, než akékoľvek hračky. Pár samostatných krokov potom môžete oslavovať ako veľký úspech, ale zostávajte pre istotu vždy v strehu.

Aj pamäť a myslenie Vášho dieťatka urobilo veľký krok dopredu. Dokáže si napríklad uvedomiť, že veci stále existujú, i keď ich práve nevidí. Tuto významnú schopnosť môžete ďalej rozvíjať a podporovať rôznymi hrami. Najjednoduchšie je proste schovať hračku pod látkovú plienku. Bábätko sa rýchlo naučí, že keď plienku odkryje, dostane svoju hračku späť.

I keď ste možno ešte nehrali obľúbenú hru na “BUBUBU – KUK”, Vaše zlatíčko na ňu možno príde úplne samo. Veľa detí miluje hru na schovávačku. Jednoducho schovajú tvár pod deku alebo plienku a potom vykuknú, aby mohli vidieť Vašu rozosmiatu tvár. Hra ich bude baviť ešte viac, keď ich budete hľadať vo chvíli, keď sa schovávajú a vetám ako: „Kamže Tomáško odišiel?” alebo “Kde je naša Lucinka?” sa budú určite smiať. Túto vďačnú hru môžete skúsiť i so zakrývaním očí rukami, uvidíte, že po Vás bude dieťatko všetko opakovať.

Táto novo nadobudnutá schopnosť však má v bežnom živote i svoje úskalia. Bábätko môže pekne vyvádzať, keď vidí, že odchádzate. Vie, že stále existujete a niekde ste, ale bez neho (strach z odlúčenia sa začína prejavovať niekedy už okolo 7. mesiaca). V takom prípade je veľmi dôležité dieťatku vysvetliť, že i keď na chvíľu odídete, vždy sa k nemu vrátite späť. Obdobie úzkosti z Vašej neprítomnosti síce prejde, ale bábätko bude potrebovať Vašu podporu a lásku.

Možno už je to mesiac alebo dva, čo ste počuli prvé skutočné slovo z úst svojho drobčeka. Bude síce ešte chvíľu trvať, než sa bábätko naučí naozaj rozprávať, ale to neznamená, že s Vami nekomunikuje. Asi máte množstvo signálov, podľa ktorých vzájomne spoznáte, o čom je “reč”. Keď chce bábätko napríklad zdvihnúť zo zeme alebo z jedálenskej sedačky, pravdepodobne k Vám natiahne ruky. Síce je Vám jasné, čo Váš anjelik chce, ale urobíte dobre, keď budete všetko slovne popisovať. “Čo by si rád? Chceš zdvihnúť?” Dieťa si tak začne spájať slová s rôznymi činnosťami i vecami. Ďalším obľúbeným signálom je obyčajné mávanie rukou. Spočiatku učte dieťatko robiť “pá, pá” len tak pre zábavu. Neskôr môžete mávanie spojiť s akýmikoľvek odchodmi. Zamávajte mu vždy, keď odchádzate a uistite ho, že sa zasa vrátite. Uvidíte, že čoskoro Vám bude automaticky mávať späť.

Ak uvažujete o pokrokoch svojho anjelika, majte na pamäti, že každé dieťa je jedinečné a nemožno ho s nikým porovnávať. Každé bábätko má svoju vlastnú cestičku vpred a nezáleží na tom, či sa naučí nové veci skôr alebo neskôr. Deti sa v tomto období vyvíjajú veľmi rýchlo a jednotlivé schopnosti preto nemožno zaškatuľkovať do jednotlivých mesiacov. Ak však máte akékoľvek pochybnosti alebo otázky ohľadne správneho vývoja svojho dieťatka, spýtajte sa svojho pediatra.

Nádherný slnečný deň

Niet pochýb, že krásny preslnený deň na pláži, prechádzka jarnou prírodou alebo bláznenie sa na snehu, ktorý sa ligoce na slnku, patrí k najkrajším dobrodružstvám pre Vás i Vaše malé slniečko. Všetci vieme, že slnečný svit a modré nebo prinášajú dobrú náladu, úsmev a skvelý pocit. Nedajte si náladu pokaziť “vedľajšími účinkami” slnečných lúčov a chráňte seba i citlivú pokožku svojho bábätka ochranným krémom či mliekom.

Ľudská pokožka má vlastný prirodzený systém ochrany proti slnku, ktorý pomáha minimalizovať negatívne účinky slnečného UV žiarenia. Jedným z najdôležitejších ochranných mechanizmov je pigmentácia pokožky. Napriek tomu, že sa bábätká s určitým množstvom melanocytov, ktoré sú zodpovedné za pigmentáciu, už narodia, v pokožke nie je zatiaľ vytvorený dostatok melanínu (tmavého pigmentu – preto býva pokožka bábätiek svetlejšia než u dospelých).

Navyše je doba, počas ktorej je pokožka schopná brániť sa slnečnému žiareniu sama, daná geneticky určeným typom pokožky. Ide o čas, ktorý môžete bezpečne stráviť na slnku, než sa na pokožke objavia prvé príznaky začervenania. Či už ste rusovláska alebo blondínka s veľmi svetlou pokožkou, ktorá sa ľahko spáli alebo brunetka s olivovou pleťou, ktorá sa dobre opaľuje, pokožka Vášho bábätka má veľmi obmedzenú dobu vlastnej ochrany: stačí len 3 až 5 minút na slnku a pokožka sa môže spáliť. Preto je skutočne veľmi dôležité chrániť pokožku dieťatka prípravkom s vysokým ochranným faktorom (OF). OF určuje, koľkokrát možno s jeho použitím dobu prirodzenej ochrany predĺžiť.

Napriek tomu, že budete chrániť pokožku dieťatka vysokým ochranným faktorom, dermatológovia neodporúčajú bábätká do jedného roka vôbec vystavovať priamemu slnečnému žiareniu. Veľmi dôležitá je preto i ďalšia ochrana, ako oblečenie, klobúčiky a slnečné clony alebo slnečníky. A nezabúdajte, že i do tieňa preniká vysoké percento rozptýlených alebo odrazených UV lúčov a biely sneh alebo vodná hladina slnečné žiarenie odrážajú, a tým zosilňujú jeho pôsobenie.

V zime je navyše okrem slniečka detská pokožka vystavená i negatívnym vplyvom chladu a studenému vetru. Jedinečné zloženie s ochranným pantenolom a upokojujúcim bisabololom nielen že chráni pred slnečnými lúčmi, ale neobsahuje žiadnu vodu, ktorá by prenášala do pokožky chlad. A pozor! S malými deťmi do jedného roka by ste vôbec nemali chodiť von, ak mráz presiahne -10°C.

Ďalšia vec, ktorú by rodičia mali vedieť: adekvátnu ochranu proti slnku získate iba v prípade, ak nanesiete ochranný krém v dostatočnom množstve. Testy, ktoré určujú OF konkrétnych výrobkov, pracujú s 2mg ochranného krému alebo mlieka na centimeter štvorcový pokožky. Ak prípravku nanesiete menej, ochranné pôsobenie OF klesá. Buďte preto veľkorysí a pri aplikácii ochranným krémom nešetrite.

Výrobky s vysokým OF chránia pokožku proti okamžitému spáleniu spôsobenému UVB lúčmi. Ako je to ale v prípade UVA lúčov, ktoré prenikajú hlbšie do pokožky a spôsobujú väčšinu závažných dlhodobých poškodení? Je dôležité si uvedomiť, že UVA lúče prenikajú do pokožky, i keď slnko nesvieti alebo je zamračené. UVA žiarenie dokáže preniknúť i sklom či oknom v aute. Ak sa teda chystáte na dlhšiu cestu na štyroch kolesách, uistite sa, že je Vaše malé slniečko dostatočne chránené clonou a ochranným krémom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 2. februára 2010

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.