Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Bábätko 12. mesiac

reklama:
Bábätko 12. mesiac

Na zdravie!

Ostražito strážite, aby sa Vaše dieťa nehralo na pieskovisku s kašľajúcimi kamarátmi so sviečkou pod nosom, dokonca ste ho dali zaočkovať proti chrípke. Napriek tomu je Váš anjelik prechladnutý. Má upchatý nos, kašle, nemá chuť do jedla a v noci sa často budí. Čo s tým?

Ak ide o prvú vírusovú infekciu, ktorá sa u Vášho dieťatka objavila, môžete si v podstate gratulovať, že sa Vám ho podarilo uchrániť tak dlho. Musíte sa zmieriť s tým, že nádche a kašľu sa prosto nemožno vyhnúť. Nie je to Vaša chyba. Prechladnutie spôsobujú rôzne kombinácie vírusov. Sú také malé, že ich možno len ťažko pozorovať i pod mikroskopom, ale vynikajú svojou húževnatosťou. Väčšinou okrem nádchy a kašľa nespôsobujú žiadne závažné ochorenia, ale veľmi ľahko sa prenášajú. Ak sa Vaše dieťa hrá s inými deťmi, má starších súrodencov alebo s Vami občas jazdí na nákup, je pôsobeniu vírusov vystavené, nech robíte, čo robíte.

Ak ide o bežné vírusové prechladnutie, potom je najlepšie nerobiť v podstate nič. Lieky, ktoré by boli pre Vaše dieťatko 100% účinné a zároveň bezpečné proste neexistujú. Žiadne kvapôčky, sirupy či čarovné elixíry prechladnutie neskrátia. Liečená nádcha totiž trvá 7 dní a neliečená týždeň. Ak sa s tým zmierite, uľahčí Vám to život.

Väčšina lekárov Vám totiž počas vírusového ochorenia aj tak iba odporučí nosný sprej s fyziologickým roztokom, zvlhčovač vzduchu, pravidelné odsávanie nošteka, menšie porcie a častejšie kŕmenie.

Kedy volať lekára: ak sa dych Vášho dieťatka zrýchli nad 60 nádychov za minútu, ak menej často ciká (cca raz za 6 hodín) alebo je nezvykle mrzuté či unavené. Môže ísť o prvé príznaky zápalu priedušničiek či priedušiek, dehydratácie alebo bakteriálnej infekcie. Bábätká do dvoch mesiacov veku by mal vidieť lekár vždy, keď sa ich teplota vyšplhá nad 38° C. Starším deťom podajte sirup na zníženiu horúčky a ak teplota neustúpi ani za 24 hodín, kontaktujte pediatra.

Krásna mamička: Na štart, pripraviť sa, hotovo!

Pre skvelý vzhľad nepotrebujete stráviť dlhé hodiny pred zrkadlom. Máte päť minút? Vyskúšajte super rýchly mejkap. Každý krok trvá len niekoľko sekúnd:

45 sekúnd: Na tvár naneste tónovací krém alebo NIVEA VISAGE Rozjasňujúci denný krém Natural Beauty so svetlo odrážajúcimi čiastočkami, ktoré vyhladia drobné nerovnosti. Ak nepotrebujete zakryť nejakú zásadnú nedokonalosť pleti, nezdržiavajte sa mejkapom ani korektormi.

15 sekúnd: Dokonalý vzhľad pleti zafixujte transparentným púdrom.

45 sekúnd: Pod obočie a do vnútorného kútika oka naneste svetlé očné tiene vo farbe champagne, biele alebo svetlo ružové. Oči tak nielen zvýrazníte, ale i pôsobivo vytieňujete.

30 sekúnd: Tmavo hnedou alebo sivou ceruzkou na oči obtiahnite hornú líniu rias. Linku môžete i jemne roztrieť. Riasy zvýraznite jednou vrstvou čiernej riasenky.

15 sekúnd: Veľkým štetcom naneste prirodzený odtieň lícenky pod lícne kosti.

30 sekúnd: Pery pretrite tónovacím balzamom alebo ošetrujúcim leskom. Jedným ťahom tak doprajete svojim perám ochranu, hydratáciu i zvodné zvýraznenie.

A je to! Svoje preteky s časom ste zvládli na jednotku a ste naozaj krásna mamička!

O psíčkovi a mačičke

Máte obavy, ako spolu budú vychádzať Vaše dieťatko a Váš rodinný zvierací priateľ? Svojho domáceho maznáčika musíte pripraviť vopred. Vyskúšajte pár nasledujúcich tipov:

  1. Objednajte ho na kompletnú prehliadku a potrebné očkovania k veterinárovi. Ak nie je zvieratko vykastrované, teraz je ten správny čas. Psíka môžete navyše prihlásiť na špeciálny tréning založený na pozitívnych odmenách.
  2. Zvykajte ho na bezpečnostnú schránku alebo jemu vymedzený priestor. Zoznámte ho s novými, neznámymi vecami, ktoré budete pre dieťatko používať a zviera s nimi príde do styku (napr. kočík). Dovoľte mu tráviť viac času v jeho vymedzenom priestore, aby si zvykol, cítil sa pohodlne a v bezpečí i sám so svojimi hračkami.
  3. Naučte ho, kam smie a kam nie. Ak chcete, môžete doma nainštalovať detské vrátka alebo ohrádku. Naučte ho rešpektovať, že s dieťatkom budete tráviť čas sami (napr. pri kŕmení) a odveďte ho do jeho vymedzeného priestoru.

Je pochopiteľné, že Váš maznáčik bude spočiatku na bábätko žiarliť. Koniec koncov, kým sa bábätko narodilo, považoval sa iste za pána domu. Nikdy nenechávajte dieťa so psíkom alebo mačičkou osamote, sledujte jeho správanie a vždy naň adekvátne reagujte podľa odporúčaní veterinára. Bez povšimnutia nenechávajte najmä:

  1. hryzenie, škriabanie, vrčanie
  2. zježené chlpy, “zvesené” uši či zvesený chvost
  3. značkovanie priestoru (najmä u psíkov)
  4. odcudzenie
  5. odmietanie potravy
  6. prikrčenie, keď sa bábätko priblíži (najmä u mačiek)

S trochou tréningu a pochopenia všetkých členov rodiny si i Váš štvornohý chlpatý priateľ čoskoro zvykne a bude sa cítiť dobre i v rozrastajúcej sa rodine, kde je teraz minimálne o jedného člena viac.

Všetko najlepšie!

Na oslavu pozvite len najbližších príbuzných a priateľov. Ak chcete pozvať i kamarátov malého oslávenca, počítajte s tým, že „prídu“ i s rodičmi. Pre Vás i pre dieťa bude však lepšie, keď gratulantov nebude moc, pretože veľa ľudí by rozptyľovalo jeho pozornosť i dobrú náladu.

Miesto na oslavu musí byť vhodné pre malé deti. Ak Vám praje počasie, môžete ju usporiadať na záhrade alebo v parku. Deti sa môžu batoliť v tráve, a keď niekto rozleje džús alebo rozšliape kus torty, nič sa nedeje. Navyše si môžete požičať od kamarátok s deťmi pár odstrkovadiel, vozíkov, stanov, tunelov alebo i malé pieskovisko či bazén. Ak budete detskú párty pripravovať doma, vytvorte z obývačky malú herňu a odstráňte nadbytočný nábytok i všetko, čo by sa mohlo rozbiť a domáce „ihrisko“ vybavte hračkami. Pripraviť môžete i krátky „zábavný program“ zložený z obľúbených jednoduchých pesničiek, básničiek a hier, ktoré oslávenec pozná.

Nič nepokazí detskú oslavu tak, ako plačúce dieťa. Naplánujte ju teda na dobu, kedy nie je bábätko unavené a má dobrú náladu – obvykle to býva dopoludnia alebo poobede po spinkaní. Počítajte s tým, že dieťa neudrží pozornosť dlhšie než hodinu.

Na dopoludňajšiu oslavu budete potrebovať len narodeninovú tortu a nejaké pitie. Ak sa doba párty priblíži obedu, majte pre prázdne brušká pripravené i kúsky jedla, ktoré môžu deti jesť rukami – kúsky ovocia, nakrájané pečivo alebo varené cestoviny. Vyhýbajte sa potravinám, ktoré by deti mohli prehltnúť alebo vdýchnuť, ako je hrozno, oriešky, popcorn, marshmallow a tvrdé bonbóny či lízanky.

Plán príprav:

Mesiac pred oslavou:

Povedzte o párty všetkým, ktorých budete chcieť pozvať. Nemusíte posielať oficiálne pozvánky, stačí zavolať alebo poslať e-mail.

Týždeň pred oslavou:

Objednajte tortu a občerstvenie, ak ho nebudete pripravovať sama.

Tri dni pred oslavou:

Vyberte, vyperte a vyžehlite oblečenie pre oslávenca a ešte jedno pre prípad „nehody“.

Zatelefonujte každému, kto Vám nepotvrdil účasť, aby ste vedela, koľko gratulantov nakoniec príde.

Dva dni pred oslavou:

Nakúpte občerstvenie a výzdobu. Nezabudnite na sviečky na tortu, vrecia na odpadky a papierové vreckovky.

Deň pred oslavou:

Nabite kameru a fotoaparát! Určite nechcete, aby Vám došli batérie práve vo chvíli, keď Váš oslávenec ochutná svoj prvý kúsok torty.

Upečte tortu a dajte ju do chladničky.

Vyzdobte miesto oslavy, až pôjde bábätko spinkať.

Deň D!

Vyzdvihnite tortu (ak ste ju objednávala).

Uistite sa, že sú nože, sviečky, zápalky a kamera po ruku (a dieťa na ne nedosiahne).

Počkajte na príchod hostí.

A v neposlednom rade si oslavu užite – prvé narodeniny má Vaše slniečko len raz!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 2. februára 2010

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.