Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Bezpečné a ekologické upratovanie: Ako na detoxikáciu domácnosti v tehotenstve

reklama:
Bezpečné a ekologické upratovanie: Ako na detoxikáciu domácnosti v tehotenstve

Príprava na bábätko je v plnom prúde, no vaša domácnosť je ako po výbuchu? Ak je to spôsobené obavami z používania bežných čistiacich prostriedkov a chemikálií v tehotenstve, máme pre vás dobrú správu. Existujú aj praktické alternatívy, ako upratať jednoducho, bezpečne a úplne ekologicky.

Ekologický nákupný zoznam:

  • jedlá a čistiaca sóda

  • ocot

  • mydlo alebo saponát

  • tea tree olej

Bezpečné a netoxické čistenie domácnosti sa s pribúdajúcimi týždňami tehotenstva stáva poprednou otázkou mnohých mamičiek v očakávaní. Najbežnejšími prostriedkami na ekologické upratovanie sú jedlá sóda, ocot, kvalitné mydlo alebo saponát, čistiaca sóda a tea tree olej. V domácnosti s týmito pomocníkmi môžete vyčistiť a umyť takmer všetko.

Jedlá sóda

Bežne dostupný minerál – soda bicarbona – má široké využitie. Je mierne zásaditá (pH okolo 8,1; pH 7 je neutrálne), pohlcuje pachy a s pomocou vlhkej hubky alebo handričky perfektne čistí kuchynské linky, rúry, sklokeramické dosky, vane a umývadlá.

Soda bicarbona tiež eliminuje pach potu a ak ju pridáte k chemikáliám, neutralizuje dokonca aj ich zápach. Je tiež jemným a účinným osviežovačom vzduchu či kobercov.

Čistiaca sóda

Uhličitan sodný – chemický príbuzný jedlej sódy – je oveľa viac zásaditý, s pH okolo 11. Nevytvára žiadne škodlivé výpary a je bezpečnejší než voľne predajné rozpúšťadlá. Musíte však použiť rukavice, pretože v podstate ide o žieravinu.

Čistiaca sóda rozpúšťa mastnotu, čistí petrolejové škvrny, odstraňuje vosk alebo stopy rúžu a neutralizuje pachy rovnako ako jedlá sóda. Avšak pozor! Nepoužívajte ju na sklo, sklokeramické dosky, hliník alebo navoskované podlahy, ak nechcete vosk odstrániť.

Ocot

Ocot je základom všetkých tradičných “zelených” receptov na čistenie, pretože má jedinečnú schopnosť ničiť baktérie, plesne a bacily. Tvorí protiklad k jedlej a čistiacej sóde – je kyslý a preto neutralizuje zásadité látky a žieraviny.

Ak máte doma tvrdú vodu a teda ťažkosti s vodným kameňom (vyzerá ako skorodovaný špinavý povlak), namočte handričku do octu a priložte ju na problematické oblasti na niekoľko hodín. Kyselina naruší minerálnu vrstvu natoľko, že ju potom jednoducho zotriete.

Ocot rozpúšťa aj lepkavé nečistoty a čistí škvrny. Je výborný na čistenie drevených povrchov. Na tento účel použite biely, destilovaný ocot, tmavý ocot môže zanechávať škvrny. Alebo si stačí v drogérii vybrať z ponuky ekologických čističov na báze octu.

Mydlo alebo saponát?

Veľa ľudí si nie je istých rozdielom medzi mydlom a saponátom. Oba sú detergenty (povrchovo aktívne činidlá), čiže vlastne čistiace zmesi olejov a vody. Mydlá však bývajú vyrobené z prírodných ingrediencií a saponátové detergenty sú syntetické (napriek tomu, že niektoré použité látky môžu byť prírodné).

Detergenty boli vyvinuté počas druhej svetovej vojny, keď oleje potrebné na výrobu mydla boli nedostatkovým tovarom. Či je použitie mydla lepšie pre Vaše zdravie než použitie saponátu, je sporné.

Napríklad pranie s pomocou mydla má jednu veľkú nevýhodu – minerály obsiahnuté vo vode reagujú s minerálmi v mydle a zanechávajú nerozpustný film. Textílie potom môžu byť sivasté, so zvyškami minerálnych zrazenín. Saponátové detergenty menej reagujú s vodnými minerálmi, preto sa z čisto praktických dôvodov lepšie hodia na pranie bielizne.

Ak máte veľmi tvrdú vodu s vysokým obsahom minerálov a používate preto detergenty, vyberajte také, ktoré pre životné prostredie predstavujú čo najmenšiu záťaž a sú biologicky odbúrateľné. Ideálne sú detergenty bez fosfátov, farbív a s prírodnou vôňou esenciálnych olejov. V biopredajniach môžete nájsť aj tekuté mydlo na báze rastlinných olejov nazývané kastílske mydlo.

Tea tree olej

Tri najúčinnejšie prírodné látky, ktoré možno použiť proti plesniam sú: tea tree olej (tento esenciálny olej zoženiete v lekárni alebo biopredajniach), výťažok z grapefruitových semienok a ocot. Každá má svoje výhody a nevýhody.

Ocot je najlacnejší, tea tree olej je síce pomerne drahý, ale má široké fungicídne spektrum účinnosti a zneškodní všetky plesne, s ktorými príde do styku. Problémom môže byť jeho veľmi silná vôňa, tá ale po niekoľkých dňoch vyprchá. Grapefruitový extrakt je tiež dosť drahý, ale je bez vône i zápachu.

Plesne predstavujú vážne zdravotné riziká, aj keď nie ste na nič alergická. Väčšinou spôsobujú únavu, dýchacie ťažkosti alebo dokonca depresie. Čím väčšia vlhkosť, tým väčšia pravdepodobnosť výskytu plesní. Používajte pohlcovače vlhkosti a po každom sprchovaní vetrajte. Opatrnosti nie je nikdy dosť!

Foto: Pixabay

autor článku: Michaela D.,Ukulele

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 24. mája 2019

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.