Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Budem mať mlieko a bude ho dosť? – časť 2.

reklama:

Neskôr doma prídu obavy: „Mám dosť mlieka?“ Z čoho väčšinou vyplývajú tieto otázky?

  1. Matky nedokážu poznať, či bábätko na prsníku aj skutočne pije mlieko alebo lendudluje“.
  2. Bábätko v pôrodnici „schudlo“ a teraz sa obávajú, či vôbec začne priberať.
  3. Bábätko je spavé. Nemá záujem o dojčenie. Prisaje sa a hneď zaspí bez toho, aby sa napilo. Alebo aj úplne opačná situácia: Bábätko nechce spávať, ťažko zaspáva, je dlho hore.
  4. Bábätko sa nechce prisávať, prípadne je každé prisatie boj. Alebo sa prisaje, ale „zošuchne“ sa z prsníka (čiže v skutočnosti prisaté nie je).
  5. Bábätko plače po dojčení, medzi dojčeniami, príp. plače stále.
  6. Bábätko „sa krúti“, „zvíja“, „bolí ho bruško“, „má vetry“, „nevie sa na dojčenie sústrediť, lebo má problémy s bruškom“, „začne piť, ale potom prestane, lebo tlačí“.
  7. Bábätko zaspí, ale o pár minút je opäť hore. Alebo: Bábätko sa chce stále dojčiť, neustále hľadá bradavku, chce byť stále na prsníku.
  8. Bábätko sa v noci často budí.
  9. Lebo všetci okolo hovoria, že asi mamička nemá dosť mlieka.
  10. Bábätko pije veľmi často.

Ako reagovať na tieto jednotlivé body?

  1. Reálne pitie bábätka poznáme podľa toho, že bábätko pije tak, že najprv otvorí ústa doširoka, potom nastane „pauza“ (prestávka) v pohybe brady a potom ústa opäť zatvorí. Keď toto robí, tak to znamená, že prehltlo ústa plné mlieka. Najlepšie to uvidíte na týchto videách: http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/
  2. Mnoho matiek má strach, či bábätko vôbec začne priberať na hmotnosti. Mamičky upokojí to, ak ich naučíme poznať „pauzu v brade“ tak, ako je to uvedené v 1. bode. Alebo je možné, že bábätku skutočne treba pomôcť, aby vypilo viac materského mlieka z prsníka. Na to existujú konkrétne postupy a v prípade nedostatočného príjmu materského mlieka ich treba použiť. Patrí medzi ne zlepšenie polohy a prisatia bábätka; stláčanie prsníka, keď už bábätko len saje, ale nepije; výmena prsníkov, keď už nefunguje ani stláčanie prsníka, pričom túto výmenu možno zopakovať niekoľkokrát; v prípade potreby začať užívať senovku grécku a benedikt lekársky v kapsuliach. Tieto postupy spolu s ďalšími je najlepšie vidieť konkrétne priamo na svojom bábätku za pomoci poradkyne pri dojčení.
  3. Bábätko, ktoré je spavé bez toho, aby sa dostatočne napilo, nemá dostatočný príjem materského mlieka. Spavé bábätko nemá zmysel budiť. Naopak. Treba ho vyzliecť, položiť matke na hrudník a nechať ho vyspať. Potom je potrebné urobiť kroky v 2. Bode na to, aby sa po dobrom spánku dostatočne napilo. V situácii, keď bábätko ťažko zaspáva, je tiež dobré skontrolovať dojčenie a ak je všetko v poriadku, je dobré naučiť mamičku, ako môže bábätku pomôcť, aby zaspalo. Mnoho mamičiek totiž dúfa, že bábätko, ktoré je nadojčené, prebalené, oblečené v teple v by malo samé zaspať. Ale mnoho bábätiek namiesto toho zúfalo plače a zaspať im treba pomôcť, inak budú dlho hore.
  4. Ak sa bábätko nechce prisávať, vtedy je určite potrebná návšteva poradkyne pri dojčení, ktorá mamičke ukáže konkrétne postupy, ako naučiť bábätko, aby sa prisávalo.
  5. Mamičky často trápi, že bábätko plače po dojčení, medzi dojčeniami, príp. plače stále. Plač nemusí byť znakom toho, že bábätko nemá dosť mlieka. Plač môže mať iné príčiny. Treba odlíšiť, či bábätko skutočne pije dostatok mlieka – pozri 1. a 2. bod. Mnoho bábätiek však plače a pritom pije mlieka dosť. Dôvodov môže byť viacero – od medicínskych až po dôvody, ktoré sa týkajú toho, že bábätko ešte chce sať na prsníku, prípadne zaspať na prsníku. Častým dôvodom na plač je predstava mamičiek, že nesmie nechať bábätko na prsníku zaspať. Alebo že bábätko musí po nadojčení zdvihnúť a nechať odgrgnúť. Tým zaspávajúce bábätko zobudia a to zúfalo plače a už naspäť nevie zaspať. Pokojne nechajte bábätko na prsníku zaspávať, je to jedna z úloh dojčenia. Nenúťte bábätko do odgrgnutia, nechajte ho spať. Zaspávanie pri dojčení nie je zlozvyk, je to najjednoduchší spôsob, ako dieťa uspať.
  6. Bábätko „sa krúti“, „zvíja“, „bolí ho bruško“, „má vetry“, „nevie sa na dojčenie sústrediť, lebo má problémy s bruškom“, „začne piť, ale potom prestane, lebo tlačí“. Týmito slovami mamičky väčšinou popisujú situáciu, ktorá môže mať veľa rôznych príčin. Samozrejme, že v malom množstve prípadov môže ísť o medicínsky problém. Ale väčšinou v skutočnosti bábätko bruško reálne nebolí. Jedna z príčin je to, že pri pití materského mlieka skutočne príde k posunu potravy smerom do čriev a bábätko môže skutočne počas dojčenie cikať alebo kakať – túto skutočnosť bábätko signalizuje, ale za normálnych okolností nie je vylučovanie spojené s bolesťou. Ale často ide aj o to, že bábätko na prsníku nepije dostatočne, prisáva sa a odsáva a nie je spokojné s tokom mlieka. Potom platia body 1 – 2. Okrem toho toto môže popisovať aj situáciu v bode 5 a v skutočnosti sa týkať zaspávania a spánku.
  7. Bábätko zaspí, ale o pár minút je opäť hore. Prípadne chce byť na prsníku „stále“. Ak bábätko zaspí a o chvíľu je hore, môže to mať veľa príčin, ale dôvodom nemusí byť to, že je bábätko hladné. Jedna z najčastejších je, že sa mamičky snažia „polospiace“ bábätko (ktoré ešte nespí dostatočne tvrdo) položiť do postieľky, ono sa precitne a je hore. Dôležité preto je zabezpečiť dostatočné pitie, dostatočne hlboké zaspatie, prípadne, ak bábätko chce byť na prsníku stále, nájsť si prostredníctvom nejakého nosiča (babyvaku, šatky) alebo spoločného spania v posteli spôsob, ako bábätko môže spať a mamička môže robiť to, čo potrebuje, prípadne spať spolu s ním. Potreba bábätka byť v kontakte s matkou je normálna. Matkino telo predstavuje pre bábätká ideálne prostredie pre vývoj a bezpečie rovnako, ako to bolo počas tehotenstva.
  8. Časté nočné budenie bábätiek je normálne. Bábätká sa môžu budiť veľmi často, niekedy v noci dokonca častejšie ako cez deň. Ale samo o sebe to neznamená nedostatok mlieka. Naopak. V prvých dvoch týždňoch po pôrode môže byť oveľa znepokojujúcejšie, ak bábätko prespí v noci viac ako 4 hodiny z toho dôvodu, že práve v takom prípade niekedy môže ísť o nedostatočný príjem mlieka.
  9. Lebo všetci okolo hovoria, že asi mamička nemá dosť mlieka. Toto vie mamičky veľmi zneistieť. Aj keď to nie je pravda, tak sa mamička môže začať znepokojovať práve preto, že to počuje príliš často. Aj toto je dôvod, pre ktorý má zmysel, aby sa mamička naučila poznať „pauzu v brade“ v 1. bode. To jej pomôže, aby mala dostatočnú istotu. Ďalšia vec je, že mnohí ľudia z okolia mamičky (babička, teta, a pod.) pozorujú dojčené bábätko po prvýkrát v živote, a správanie dojčeného bábätka je iné ako správanie bábätka pijúceho umelé mlieko. A práve toto správanie, ktoré je pre dojčené bábätko normálne, vedie babičky k záveru, že mamička nemá dosť mlieka.
  10. Bábätko pije veľmi často. Dobre dojčené bábätká sa môžu chcieť dojčiť veľmi často, a to preto, že pri dojčení ide o omnoho viac než len samotné mlieko. Aj bábätko, ktoré sa pred chvíľou dojčilo, môže mať o dojčenie znovu záujem preto, že mu je príliš zima či teplo, lebo chce spať, lebo je unavené, nespokojné, ale aj pre to, že dojčenie (satie na prsníku, nie mlieko) pomáha rozvoju mozgu, srdcovej činnosti, dýchaniu a podobne.

Budem mať mlieko a bude ho dosť? – časť 1.

Budem mať mlieko a bude ho dosť? – časť 3.


Tento článok je možné kopírovať a ďalej distribuovať výlučne v prípade, že bude použitý výhradne v kontexte dodržania Kódexu WHO o marketingu náhrad materského mlieka a všetkých následných rozhodnutí WHA. Ak sa chcete spýtať, čo to presne znamená, napíšte nám na dojcenie@mamila.sk

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 15. júla 2011

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.