Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čakáte prírastok? Pozrite sa, aké detské plienky fičia!

reklama:
Čakáte prírastok? Pozrite sa, aké detské plienky fičia!

Príchod dieťaťa, obzvlášť ak je to váš prvý prírastok do rodiny, jednoducho zmení život. Nech o tom hovorí či píše ktokoľvek, je fakt, že život po narodení dieťaťa je pre matku i otca razom iný. Prichádzajú nové radosti, povinnosti a veci, ktoré ste predtým ani nepoznali či neriešili. A čo taký výber plienok? Viete, aké plienky vaše dieťa potrebuje a na čo si dať pri ich kúpe a používaní pozor?

Plienky a ich funkcia

Na čo slúžia plienky? Možno si poviete, či je táto otázka vôbec namieste. Snáď každý vie, že plienky slúžia predovšetkým na zachytávanie výlučkov pri trávení či močení dieťaťa počas prvých mesiacov života. Okrem toho však plnia aj ďalšie funkcie, ktoré nie sú také zjavné. Dobré plienky by mali taktiež chrániť pred zapareninami či infekciami a prispievať k zdravej detskej pokožke. Tá je až 5x tenšia ako pri dospelom človeku, preto na ňu treba brať primeraný ohľad. A to sa týka aj výberu plienok.

Jednorazové detské plienky

Ak sa pýtate, aké detské plienky fičia, tak v akomkoľvek období budú určite na vrchole popularity jednorazové plienky. Tie už predstavujú akúsi klasiku, i keď stredná a staršia generácia by mohla namietať, pretože pred tridsiatimi rokmi a dávnejšie sa používali látkové plienky, ktoré sa následne vyvárali a používali opakovane.

Dnešné jednorazové plienky šetria rodičom čas, pretože po použití ich stačí vyhodiť do koša – sú pohodlné a jednoduché na použitie. Medzi ďalšie výhody patrí vysoká absorpčná schopnosť, ktorá zabezpečí bábätku komfort v suchom prostredí. Niektoré modely obsahujú aj tzv. indikátor vlhkosti, ktorý napovie, kedy je jej už príliš veľa a plienku treba vymeniť za novú. Sú tiež hygienickejšie ako ich látkové náprotivky, pričom sa nemusíte obávať prania a sterilizácie. Benefitom je aj široká dostupnosť v obchodoch a supermarketoch.

Látkové plienky a ich návrat na scénu

Ako sme spomenuli, viacnásobne použiteľné látkové plienky boli kedysi bežné v každej domácnosti. A ako to býva v mnohých ďalších oblastiach našich životov, aj teraz sa táto retro záležitosť” vracia na scénu. Poznáme rôzne druhy látkových plienok:

  • nohavičkové,
  • kapsové,
  • AIO (all-in-one),
  • SIO (snap-in-one).

Nohavičkové plienky vymeníte jednoducho a rýchlo (zapínajú sa zvyčajne na suchý zips alebo patent), okrem toho dieťa neobmedzujú v pohybe. Kapsové plienky obsahujú kapsu, do ktorej stačí vložiť savú vkladaciu plienku. Zaujímavé sú aj AIO alebo SIO plienky, ktoré sa používajú ako alternatíva ku kapsovým plienkam. AIO sú jednodielne a majú v sebe všetko potrebné na zachytávanie moču a stolice, kým SIO pozostávajú z dvoch samostatných dielov, pričom vnútorná časť obsahuje vymeniteľnú absorpčnú vložku, ktorá sa upína na vrchné nepremokavé nohavičky.

Bez ohľadu na konkrétny druh môžeme konštatovať, že látkové plienky fičia čoraz viac a vracajú sa na scénu. Svoje zohráva aj dnes veľmi dôležitý eko faktor, keďže sa vďaka ich používaniu vyprodukuje menej odpadu. Pri počiatočnej vyššej investícii na nákup nie je potrebné neustále dokupovať jednorazové plienky, čo možno ocenia rodičia žijúci v oblastiach vzdialenejších od veľkých obchodov.

Aká je ideálna cesta?

Aké sú teda najlepšie či najlacnejšie plienky? Čo sa týka cenovky, jednorazové sú zvyčajne lacnejšie ako látkové, na druhej strane ich treba neustále dokupovať. Preto je z dlhodobého hľadiska lepšie pozerať sa na to, čo vyhovuje vám a najmä vášmu dieťatku. Pri látkových plienkach si vyhraďte čas na pranie a sušenie, rovnako treba dbať na výber pracieho prostriedku, ktorý je šetrný k detskej pokožke.

(U/PR), zdroj obrázkov: Shutterstock.com

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 27. februára 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.