Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Deti a počítač

reklama:
Deti a počítač

Počítač sa v posledných rokoch stal nevyhnutnou súčasťou nášho každodenného života. Nachádza sa už takmer v každej domácnosti a mnohí si bez neho nevedia predstaviť svoj deň.

Pre naše deti je počítač úplnou samozrejmosťou. Kým naša generácia si na túto vymoženosť zvykala postupne, naše deti s počítačom rastú.

V dnešnej dobe nie je nič výnimočné keď už štvorročné dieťa sedí za počítačom, uprene sa díva na obrazovku a o sto šesť kliká, len aby nazbieralo čo najviac bodov a jeho hrdina sa dostal ako prvý do cieľa. Tu si mnohí kladieme otázku: „Nie je to zavčasu?

Od koľkých rokov dovoliť dieťaťu počítač je naozaj ťažká otázka, na ktorú neexistuje jednoznačná odpoveď.

Aj názory odborníkov sa v tomto prípade rozchádzajú. Kým jedni striktne odmietajú aby sa dieťa v predškolskom veku oboznámilo s počítačom, druhí zase tvrdia, že to nie je na škodu, veď aj s výučbou cudzieho jazyka je vhodné začať v čo najskoršom veku, tak prečo nie s počítačom.

Podľa môjho názoru, pokiaľ už štvorročné dieťa chce vyskúšať hry na počítači, môžeme mu to dovoliť. Samozrejme starostlivo vyberieme hru, ktorá musí byť určená pre jeho vekovú kategóriu. Ide o detské hry a na mnohých výrobcovia uvádzajú vek dokonca od troch rokov. Väčšinou sú to hry vyrobené podľa obľúbených detských rozprávok.

Čo sa týka času, u takýchto malých detí by som zo začiatku zvolila pol hodinu za deň. Po čase to môžeme zvýšiť na hodinu, ale odporúčala by som ju rozdeliť na pol hodinu dopoludnia a druhú polhodinu popoludní.

Deti čoskoro zistia, že počítačové hry sú omnoho zábavnejšie ako nudné pozeranie rozprávok a začnú drankať, aby mohli byť pri počítači dlhšie. Nepodľahnime im, keď na nás uprú tie svoje nádherné prosíkajúce očká. Je to pre ich dobro. Deti v predškolskom veku by mali čo najviac spoznávať reálny svet, s pomocou dospelých, ktorí im budú trpezlivo odpovedať na ich zvedavé otázky a usmerňovať ich v tom, čo je správne a čo nie. Mali by sa hrať so svojimi rovesníkmi, kresliť, modelovať, vystrihovať, učiť sa básničky a pesničky. Skrátka užiť si skutočné aj keď obyčajné detstvo, nie dobrodružné počítačové.

Deti v školskom veku zvyknú tráviť pri počítači omnoho viac času. Okrem hier ho využívajú na vypracovávanie rôznych projektov do školy, komunikáciu s kamarátmi a spolužiakmi cez rôzne sociálne siete, surfovanie po internete.

Počítač je určený ako pre dospelých, tak aj pre deti, ale rodičia by mali mať pod kontrolou, čo ich dieťa na počítači robí, aké hry na počítači hráva, aké stránky na internete navštevuje a koľko času denne pri ňom trávi.

Existujú rôzne monitorovacie programy, ktoré umožňujú rodičom spätne skontrolovať pohyb a aktivitu dieťaťa na internete, to, koľko času strávilo na ktorej stránke a či z nej sťahovalo nejaké súbory.

Na zabránenie prístupu dieťaťa na nevhodné stránky /napr. so sexuálnou a násilnou tematikou/ sú pre rodičov k dispozícii filtrovacie programy, ktoré nielenže zabránia deťom prístup na nežiaduce stránky, ale dá sa pomocou nich limitovať aj čas strávený na internete. Dokonca v prípade, že je rodič v práci, odošlú mu správu na email o činnosti počítača.

Príliš dlhé vysedávanie pri počítači má nepriaznivý vplyv nielen na fyzický vývin dieťaťa:

  • problémy s nadváhou
  • problémy s chrbticou – skolióza chrbtice, alebo tzv. okrúhly chrbát
  • poruchy zraku

ale aj psychický vývin dieťaťa:

  • dieťa nevie bez počítača tráviť svoj voľný čas
  • uzatvára sa do seba, žije vo svojom virtuálnom svete zábavy so svojimi virtuálnymi priateľmi
  • prestáva rozlišovať realitu od fikcie
  • nevie nadviazať nové kontakty s rovesníkmi
  • začne prenášať agresivitu zo sveta počítačových hier do skutočného života
  • začne zanedbávať svoje povinnosti – či už školské alebo domáce
  • závislosť od počítača

Podľa prieskumov je od počítača závislých viacej chlapcov ako dievčat. Najviac sú ohrozené deti v pubertálnom veku a to od 12 – 15 rokov.

V dnešnej uponáhľanej dobe mnohí rodičia berú počítač ako niečo, kam môžu svoje dieťa na pár hodín odložiť a oni si zatiaľ stihnú dokončiť svoju prácu.

Mnohí zase v dobrej mienke, že v dnešnej dobe „neprežije“ ten, čo neovláda prácu s počítačom, dovolia tráviť deťom pri ňom množstvo času.

Je to chyba, pretože ak deťom nestanovíme hneď pevné pravidlá, môže sa nám to čoskoro vymknúť spod kontroly a zrazu zistíme, že dieťa je bez počítača nervózne a nevie bez neho tráviť svoj voľný čas.

Môže to znamenať začiatok závislosti.

Príznaky závislosti od počítača:

  • dieťa pri počítači stráca pojem o čase
  • kvôli počítaču nepociťuje hlad, ani únavu
  • keď s ním komunikujete, nespúšťa zrak z monitora
  • nevníma čo mu rozprávate
  • jeho komunikácia s vami sa obmedzí iba na tému počítač resp. počítačová hra
  • kvôli počítaču zanedbáva svoje záľuby a aktivity, ktoré ho predtým bavili
  • zhorší sa mu prospech v škole
  • stráca priateľov

Ale neberme počítač iba ako strašiaka. Nezakazujme ho našim deťom, je veľmi dobrým pomocníkom a hlavne budú ho potrebovať pre svoju úspešnú budúcnosť. Dovoľme im ho, ale s mierou. Nesmie sa stať hlavnou náplňou ich voľného času. Podporujme ich v práci s programami, ktoré im niečo dajú, rozvíjajú ich kreativitu, predstavivosť, logické myslenie.

Počítač jednoznačne patrí do života našich detí, ale my rodičia ich musíme usmerniť, aby si z toho množstva čo im táto vymoženosť dnešnej doby ponúka, vybrali len to pozitívne.

Ilustračné foto: sxc.hu

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 14. decembra 2010

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.