Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Detské mená detí, ktoré sú zakázané

reklama:
Detské mená detí, ktoré sú zakázané

Vyberáte meno pre svoje nenarodené bábätko? Stačí zalistovať v kalendári a ako nastávajúci rodičia máte veľa možností. Možno vás ale prekvapí, že mnoho štátov sveta má zoznam nelegálnych či zakázaných detských mien. Ako teda nemôžu svoje bábätko pomenovať rodičia napríklad v USA, Austrálii, Španielsku, Taliansku alebo Francúzsku?

Zakázané detské mená v USA

V USA existuje hneď niekoľko mien, ktoré americké súdy označili za nezákonné. V tejto krajine je napríklad nelegálne pomenovať svoje dieťa King, Queen, Jesus Christ, Santa Claus, Majesty, Misteri Nigger, Adolf Hitler alebo 1069.

Niektoré americké štáty tiež obmedzujú, aby rodičia do mena svojich detí zahrnuli piktogram, symbol, cudzí znak alebo emotikon. Napríklad americká Kalifornia je však jedným zo štátov, kde rodičia môžu do mena svojich detí zahrnúť pomlčku a apostrof. To vysvetľuje dôvod, prečo mohol miliardár Elon Musk pomenovať svojho syna X AE A-XII.

Zakázané detské mená v Austrálii

V Austrálii nie sú povolené detské mená, ktoré sú obscénne alebo urážlivé. Ďalej sú zakázané príliš dlhé mená, mená obsahujúce symboly, mená vo forme iniciál alebo skratiek a tiež mená obsahujúce oficiálne uznanú hodnosť alebo titul. Hlboko veriaci rodičia majú tiež zákaz dávať svojim deťom mená, ktoré majú priamu spojitosť s náboženstvom.

Austrálski rodičia tak nesmú dať svojmu bábätku napríklad tieto mená: Admiral, Austrália, Barón, Bishop, Captain, Chief, Christ, God, Ikea, Nutella, President, Monkey, iMac, Cyanide, Robocop alebo Satan.

Ďalšie zakázané mená vo svete

  • Blue, Venerdi (Taliansko)
  • Daemon, Nutella, Prince William (Francúzsko)
  • Wolf (Španielsko)
  • Facebook, Pocahontas, Rambo, Robocop, Yahoo, Harry Potter, Burger King (Mexiko)
  • Enrique, Harriet (Island)
  • Fish and Chips (Nový Zéland)

Aké sú ďalšie zaujímavosti výberu mena dieťaťa vo svete? Napríklad v Nemecku musí byť meno dieťaťa špecifické podľa jeho pohlavia. Pokiaľ rodič vyberie rodovo neutrálne meno (napr. Matti), musí dieťa dostať ešte druhé meno podľa svojho pohlavia (napr. Katrin).

V Dánsku si zase rodičia musia meno svojho dieťaťa vybrať zo zoznamu 7 tisíc schválených mien. V opačnom prípade je potrebné, aby si vyžiadali súhlas s pomenovaním od štátnych a cirkevných úradníkov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 13. augusta 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.