Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Dieťa nechce chodiť do školy. Niekedy plače, hnevá sa, má pocit, že mu nič nejde…

reklama:
Dieťa nechce chodiť do školy. Niekedy plače, hnevá sa, má pocit, že mu nič nejde...

Či už idete do školy prvý krát alebo máte doma staršie dieťa, vo väčšine prípadov nastane občas zádrhel. Situácia, kedy sa vášmu dieťaťu nechce chodiť do školy, neteší sa a nemusí to byť len kvôli písomkám. V horšom prípade môže ísť aj o šikanu. Ako zistiť čo je vo veci a ako ich motivovať?

V prvom rade odstráňte zo svojho slovníka vetu: ,,Aké už len ty môžeš mať problémy, ja v tvojom veku…“. Ak sa tak stane a pripravíte sa na skutočné riešenie problému, ste na správnej ceste. Prvým krokom je priznať si, že niekde nastal problém.

Argument: nuda

Aj vaše dieťa argumentuje tým, že sa v škole nudí a nebaví ho učivo? Môže ísť o konkrétne predmety príp. o celé vyučovanie či čas strávený v škole. Skúste si s ním o tom najprv pohovoriť. Aj ten najrebelskejší puberťák sa otvorí, ak bude vidieť snahu z vašej strany. Možno sa práve v úprimnom rozhovore dozviete, čo ho trápi, prečo ho škola nudí, prípadne či za tým nie je nejaký neprajný spolužiak. Ak sa však predsa len uzavrie, môžete si pohovoriť aj s triednym učiteľom či najlepším kamarátom vášho dieťaťa. Určite počúvajte učiteľa na rodičovskom združení, dozviete sa, čo sa deje. Ak vám to aj nepovie priamo, každý rodič si svoje dieťa pozná a vie, kedy sa deje niečo neobvyklé.

Školská výbava za odmenu

Ak chcete motivovať napríklad prváčika alebo menšie dietky, skúste ísť cestou krásnej školskej výbavy. Každý sa teší pred začatím školského roka na novú prekrásnu výbavu ako perá, peračník, ceruzky, nová taška, krásne gumy rôznych tvarov, vrecúška na prezuvky a pod.. Nemusíte tak urobiť len pre začatím školského roka. Odmeňte dieťa za dobré známky aj počas roka pekným perom s obľúbeným motívom napr. rozprávkou, ktorú má vaše dieťa rado. Pero našťastie nie je z tých finančne náročných predmetov, ktoré by sme nemohli občas podarovať. Rovnako sú na tom aj iné drobné školské predmety. Zoberte dieťa do papiernictva, nech si samo vyberie.

Na nové pero jednoducho nadviažete, ak si ho dieťa zoberie a napíše s ním úlohy. Hneď sa bude lepšie pracovať s pekným novým perom.

Doučovanie ako extra čas s rodičom

Nájdite si čas na robenie úloh a cibrenie schopností vašich detí. Trávte s nimi čas, ktorý venujete príprave do školy a zlepšovaniu toho, čo im nejde. Uistite ich, že či už to bude jednotka alebo trojka, budete ich mať stále radi a svet sa nezrúti. Samozrejme, ak urobíte všetko pre najlepšie známky, ovocie vašej spoločnej práce sa určite zúročí.

Čo ak stále plače?

Ak dieťa plače, povzbuďte ho. Dajte vedieť, že ste tu pre neho a že mu pomôžete. Vysvetlite vašej ratolesti, že nemusí plakať za to, že jej /jemu niečo nejde. Každý je dobrý v niečom inom, každý má to správne miesto na tomto svete a musíme byť silní a spolu tieto prekážky v škole prekonať. Hoci vám tie najmenšie deti ešte nemusia celkom rozumieť, bude im jasné, že ste tu pre ne a ste ich podporou.

Profesionálna psychologická pomoc

Ak už neviete ako ďalej, pomôže školský psychológ. Mnohé základné a stredné školy majú psychológa v budove. Svojho psychológa majú pridelené aj materské školy. Majú ich aj niektoré vysoké školy. Navštíviť však môžete aj centrum pedagogicko- psychologického poradenstva a prevencie. Takéto centrá sa nachádzajú v mestách ako Bratislava, Pezinok, Nitra, Trenčín, Banská Bystrica, Prešov, Košice a mnohé ďalšie.

Foto: Pixabay.com

Autor: Katarína V.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 26. marca 2016

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.