Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ideme do škôlky

reklama:

Nástup do materskej školy je pre dieťa ďalším podstatným krokom k samostatnosti. Je to veľká zmena a každé dieťa sa s ňou vysporiada inak. Cudzie prostredie, cudzí ľudia, iný režim….to všetko na dieťa vplýva a je len na ňom, ako to zvládne.

Niektoré detičky sa do škôlky tešia a máte problém ich dostať domov. Iné sú zase bojazlivejšie, ráno pri lúčení plačú a nechcú sa svojej mamičky ani len pustiť. Celý deň ticho sedia v kúte, nezapájajú sa do hier a stránia sa kolektívu. Netrpezlivo čakajú na príchod rodiča.

Čo musí vedieť dieťa pred nástupom do MŠ:

  • v prvom rade musí byť aspoň trochu samostatné
  • nemá problém s obliekaním
  • vie si zapnúť gombíky, zips, obliecť nohavice, obuť papučky….samozrejme nemusí to zvládať perfektne, pani učiteľky im rady pomôžu
  • dieťa sa musí vedieť samé napapať, vedieť používať lyžičku
  • malo by vedieť piť z hrnčeka
  • zvládať hygienické návyky, cikanie, kakanie
  • vedieť si umyť ručičky i zúbky
  • veľmi dôležitá je komunikácia, takže dieťa by malo vedieť spájať slová a bez problémov komunikovať s okolím

Do predškolského zariadenia nastupujú detičky od 3 – 6 rokov. Dnes však nie je problém umiestniť tam i mladšie dieťa.

Vo väčšine škôlok sa deti vodia do ôsmej hodiny ráno. Potom nasledujú raňajky a miesto pre rôzne aktivity a hry. Samozrejme nechýba ani prechádzka a pobyt vonku na čerstvom vzduchu. Nasleduje hygiena, obed a poludňajší spánok, kde deti načerpajú novú energiu a oddýchnu si. Po prebudení čaká na deti olovrant, čas na krúžky a zábavu. Rodičia si postupne môžu svoje ratolesti odnášať domov.

Ako dieťatko pripraviť na príchod do škôlky:

  • dôležité je, aby sa dieťa vedelo aspoň na pár hodín odpútať od mamy
  • časté návštevy materských centier pomôžu a naučia deti komunikovať s rovesníkmi
  • dieťa treba motivovať, aby sa na príchod do škôlky tešilo
  • navštíviť škôlku, aby videlo prostredie a hračky, ktoré sa tam nachádzajú
  • nezabudnúť dieťaťu zdôrazniť, že si preň prídete, aby sa nebálo, že tam zostane

Rozdiel medzi súkromnou a štátnou škôlkou:

Ak chcete dieťatko umiestniť do súkromnej škôlky, musíte samozrejme načrieť hlbšie do peňaženky. Avšak môžete si byť istý, že vaše dieťa má väčší komfort, prispôsobenie podľa vašej pracovnej doby. Ak sa dieťatko ešte nepýta cikať, vymenia mu plienky, dokonca môže piť i z fľašky.

Niektoré súkromné škôlky sú vybavené kamerovým systémom, takže si hocikedy môžete pozrieť, čo práve vaše dieťatko robí. Ak nestíhate vyzdvihnúť dieťa zo škôlky, ochotne vám ho privezú až domov.

Veľkou výhodou umiestnenia dieťaťa do súkromnej škôlky je ponechanie rodičovského príspevku. Ak však dieťa umiestnite do štátnej škôlky, o rodičovský prídete.

Dosť výrazný rozdiel medzi týmito škôlkami je hlavne v cene. Každý rodič si súkromnú škôlku nemôže dovoliť, pretože sú to veľmi vysoké mesačné výdavky.

„Zdravá škôlka“

Škôlky, ktoré sú takto označené, dbajú na posilnenie imunity u detí a zníženie chorobnosti.

Na stole detičky čaká zdravá strava, veľa zeleniny a ovocia, celozrnné pečivo, dodržiavanie pitného režimu. Sauna a otužovanie tvorí súčasť pobytu v zdravej škôlke.

Detičky sú vychovávané k ochrane životného prostredia a budovaniu medziľudských vzťahov.

Správny výber materskej školy je dôležitý pre vašu spokojnosť a hlavne spokojnosť vášho dieťatka. Preto je dobré premyslieť si dôsledne, do akého zariadenia umiestnite svoje dieťa. Hlavné je to, aby sa tam cítilo spokojne a bezpečne. Aby ste aj vy vedeli, že je o vaše dieťa dobre postarané. Správnou výchovou a aktivovaním detskej mysle je prechod do školského zariadenia ľahší a jednoduchší.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 9. februára 2011

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.