Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kúpanie dieťatka

reklama:
Kúpanie dieťatka

Narodenie dieťatka prináša so sebou množstvo pocitov, ktoré ste doteraz nepoznali. Na jednej strane je to neskutočná radosť, keď prvýkrát uzriete ten poklad, ktorý ste deväť mesiacov nosili vo svojom brušku.

Láska a neha, keď ho prvýkrát zoberiete do náručia…na strane druhej je to strach. Strach v rôznych podobách. Mysľou vám začne prúdiť tok myšlienok, ktorý zrazu neviete zastaviť: Budem tomuto drobnému stvoreniu dobrou mamou? Zvládnem všetky materské povinnosti, ktoré ma čakajú? Ochránim ho pred všetkými nástrahami života?

Snažíte sa tieto myšlienky zahnať a vychutnať si prítomnosť malého človiečika, chytíte ho nežne do náručia, ukazovákom sa priblížite k jeho malej pästičke a zrazu vás obleje neskutočný pocit šťastia, keď sa tie drobučké pršteky ovinú okolo vášho prsta a stisnú ho. V tej sekunde akoby sa pre vás zastavil čas a prajete si, aby to nikdy neskončilo. V tej sekunde si uvedomíte, že by ste preňho spravili aj nemožné a vtedy si poviete: Nikdy nedovolím, aby mu niekto ublížil!

Dokázali by ste sa naňho dívať celé hodiny, pozorovať jeho tváričku, keď prvý krát otvorí očká, spraví prvú grimasu.

Prvé kúpanie

Iný je pocit strachu, ktorý mnohé mamičky zažívajú pri prvom kúpaní je, keď odbalíme dieťatko zo zavinovačky, vyzlečieme mu košieľku a dupačky, zrazu je pred nami niečo tak krehké a bezbranné, úplne závislé od nás a našich pohybov, že nejedna z nás dostane strach. Chytím ho správne? Neublížim mu? Nevyšmykne sa mi vo vaničke?

Myslím si, že strach z prvého kúpania nezažívajú iba mamičky, ktorým sa práve narodilo prvé dieťatko. Ja mám tri detičky a pri všetkých troch som si prešla takýmito obavami. Chce to iba prax, nabrať zručnosť a potom si už kúpanie s vašim dieťatkom budete vychutnávať naplno.

V pôrodnici nám s kúpaním pomôže detská sestra, ale doma si musíme poradiť samé, prípadne môže pomôcť otecko a vtedy sú to tie najkrajšie okamihy s našim malým drobčekom.

Pred samotným kúpaním si treba všetko nachystať, aby sme už od bábätka nemuseli odbiehať a mali všetko po ruke.

  • vaničku s vodou, ktorá má približne 37°C /teplotu vody odmeriame teplomerom alebo ak nemáme teplomer, namočíme do vody lakeť, ktorý je citlivejší ako dlaň/
  • veľmi dobrou pomôckou, hlavne v začiatkoch, je ležadlo do vaničky
  • kozmetiku na kúpanie – detské mydlo a detský šampón na vlásky
  • osušku
  • kozmetiku po kúpaní – olejček, mastičku na zadoček a vatové tyčinky
  • čisté oblečenie
  • čistú plienku
  • v miestnosti, kde budeme dieťatko kúpať, by mala teplota dosahovať približne 24°C.

Keď máme všetko prichystané, môžeme začať s kúpaním.

Novonarodené detičky nie je nutné kúpať každý deň, zvlášť v zimnom období stačí dieťatko okúpať raz za dva až tri dni. Avšak v tie dni, keď dieťatko nekúpeme, treba ho aspoň poutierať navlhčeným froté uteráčikom. Najprv tváričku a potom citlivé miesta: kŕčik, pazušky a zadoček.

Postup pri kúpaní:

  1. dieťatko vyzlečieme a pevne uchopíme – ľavou rukou nadvihneme hlavičku a pravou rukou popod ňu chytíme pravú ruku bábätka a to tak, že predlaktím budeme hlavičku podopierať. Potom ľavou rukou popod ľavú nožičku chytíme dieťatko za pravé stehienko tak, že predlaktím podopierame zadoček. Niekomu môže vyhovovať opačné uchopenie, to znamená, že ľavou rukou popod hlavičku chytíme ľavú ručičku a pravou rukou ľavú nožičku.
  2. dieťatko opatrne vložíme do vaničky a okúpeme – pri umývaní postupujeme od hlavičky smerom dole a ako posledný umyjeme zadoček
  3. dieťatko vyberieme z vaničky a jemne osušíme – obzvlášť dávame pozor na záhyby, aby sme predišli zapareniu
  4. celé telíčko dieťatka natrieme olejčekom
  5. rybacou masťou, prípadne inou masťou na to určenou natrieme zadoček a dáme čistú plienku
  6. dieťatko oblečieme
  7. nakoniec vatovými tyčinkami jemne vyčistíme ušká a noštek

V obchodoch dostať rôzne jemné hubky a žinky na kúpanie bábätiek. Ja si však myslím, že ich používanie nie je nutné. Dieťatko potrebuje cítiť vaše dotyky, vašu nežnosť, skôr sa tak zbaví strachu z niečoho nového. Takisto aj vy si lepšie vychutnáte kúpanie, keď budete dieťatko jemne hladiť a masírovať holou rukou.

Aj keď je voda pre bábätká prirodzeným prostredím, predsa len kúpanie vo vaničke je dosť odlišné od pohodlného a bezpečného plávania si v mamičkinom brušku. Preto hlavne v prvé dni bude kúpanie sprevádzať hlasný plač vášho drobčeka.

Najvhodnejšie je kúpať večer. Pri kúpaní sa bábätko unaví a v noci bude lepšie spinkať. Ešte lepšie je zaužívať si kúpanie v určitú hodinu. Dieťatko si na to zvykne, vycíti kedy prichádza ten čas a keď ho začnete vyzliekať, budete vidieť, ako mu šťastím žiaria očká, ako nedočkavo kope nožičkami a rozhadzuje ručičkami.

Keď sa zbavíte strachu z prvého kúpania, získate istotu vo svojich pohyboch, môže sa vám stať, že začnete brať kúpanie ako nevyhnutnú povinnosť. Nepoddávajte sa tomuto pocitu, snažte sa čo najlepšie si vychutnať tieto chvíle, lebo čas neúprosne letí a čoskoro z vášho drobčeka vyrastie samostatný jedinec. Preto užívajte si každý kúpeľ, hlaďte svoje dieťatko, veď ste predsa po ňom toľko túžili.

Strach z prvého kúpania môžeme nazvať aj strachom krátkodobým. Dá sa ho veľmi rýchlo zbaviť, stačí získať zručnosť a istotu v pohyboch.

Horší je dlhodobý strach. Strach, ktorý poznajú iba rodičia. Je to strach o dieťa… Prichádza s narodením vášho dieťatka, ktoré je kúskom z vás a už nikdy sa ho nezbavíte.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 27. mája 2018

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.