Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Laparoskopia ako účinná metóda odstraňovania gynekologických problémov

reklama:
Laparoskopia ako účinná metóda odstraňovania gynekologických problémov

Šetrná a zároveň mimoriadne efektívna. Taká je laparoskopia – čoraz populárnejšia operačná metóda, ktorá za využitia minikamery dokáže odhaliť i vyriešiť mnohé problémy v oblasti brušnej dutiny, resp. malej panvy.

Pochvaľujú si ju nielen lekári, ale i samotní pacienti, ktorí vďaka pomerne rýchlemu zákroku nie sú odkázaní na nemocničné lôžko dlhé dni či týždne. Laparoskopia je už v dnešných časoch považovaná za bežnú diagnostickú aj liečebnú metódu. Aké sú jej princípy, čo všetko ňou môžete riešiť a na čo sa pripraviť v prípade, že vám je odporúčaná?

Čo je to laparoskopia

Laparoskopia predstavuje moderný chirurgický postup, ktorý slúži predovšetkým na vnútorné vyšetrenie brušnej dutiny a orgánov v jej útrobách. Pomocou tohto prístupu lekári dokážu nielen kontrolovať naše ústrojenstvo, ale aj liečiť niektoré vzniknuté zdravotné ťažkosti.

Táto metóda sa považuje za nízko rizikovú, pretože vyžaduje len malé rezy do tela. Následne sa do brušnej dutiny zavádza špeciálny nástroj, tzv. laparoskop, ktorého úlohou je preskúmať jednotlivé orgány. Ide o dlhú, tenkú tubu so zabudovanou kamerou s vysokým rozlíšením. Tá posiela obrázky v reálnom čase rovno na monitor.

foto IG: dr.marcelocartapatti

Veľkou výhodou laparoskopie je, že umožňuje lekárom vidieť, čo sa deje v ľudskom tele presne v danom okamihu. Mnohokrát sú vďaka tomu pacienti ušetrení rozsiahlych operácií, ktorých výsledkom sú bolestivé rezné rany a dlhá doba zotavovania.

Laparoskopia sa dnes používa na ošetrenie širokého spektra orgánov v dutine brušnej – bežne sa ňou rieši napríklad odstránenie žlčníka či slepého čreva, plastika pruhu, ošetrenie tenkého aj hrubého čreva, žalúdku, pečene a podobne. Metóda sa v nemalej miere uplatňuje aj v odvetviach urológie a gynekológie.

Využitie laparoskopie v gynekológii

  • diagnostika príčin bolestí

  • problémy s priechodnosťou vaječníkov

  • odhalenie príčin sterility

  • operácie týkajúce sa sterilizácie

  • riešenie neplodnosti

  • vyšetrenie zrastov

  • operácie pri mimomaternicovom tehotenstve

  • operácie rakovinových nálezov v bruchu alebo panve

Kedy ju podstúpiť?

Dôvody na to, aby vám bola odporúčaná laparoskopia, sa môžu rôzniť. Medicína rozlišuje laparoskopiu diagnostickú a operačnú. Kým prvá hľadá príčinu problémov u pacientov, druhá je vykonávaná priamo za účelom ich odstránenia.

Laparoskopia je vhodnou metódou najmä v prípadoch, keď na základe ostatných dostupných diagnostických vyšetrení nie je možné určiť povahu zdravotných problémov. Počas jej výkonu môže lekár odobrať aj niektoré malé vzorky tkaniva – biopsie – na ďalšiu diagnostiku.

Ako sa vykonáva

Zákrok sa zvykne vykonávať pri celkovom uspatí pacienta. V oblasti pupku lekári urobia krátky, asi centimetrový rez, cez ktorý sa pomocou špeciálnej ihly vpustí do brušnej dutiny malé množstvo plynu CO2 (oxid uhličitý). Vďaka tomuto kroku sa predná brušná stena odďaľuje od orgánov a zlepšuje sa ich priehľadnosť.

Cez kožný rez sa následne do tela zavádza laparoskop s kamerou a osvetlením, aby mohol byť preskúmaný vnútrobrušný priestor. Prenos z vnútra je premietaný na monitor, vďaka čomu lekársky tím dokáže sledovať, čo sa aktuálne deje v tele pacienta. V prípade, že je potrebné manipulovať s chirurgickými nástrojmi, pristupuje sa k urobeniu ďalších menších rezov po stranách.

Hospitalizácia

Laparoskopia je zvyčajne vykonávaná ambulantne, ako jednodňová chirurgia. To znamená, že ak to povaha vášho ochorenia dovoľuje a nedôjde k žiadnej komplikácii, väčšinou odchádzate domov deň po zákroku. Všetko však závisí od celkového fyzického stavu pacienta, typu použitej anestézie aj reakcie tela na laparoskopiu.

Pokiaľ nebol vykonaný žiaden vážnejší zásah, k bežným aktivitám sa možno vrátiť do 5 dní. Pacienti, ktorí podstúpia laparoskopickú operáciu, potrebujú trošku viac času na zotavenie. Všetko závisí od vykonaného postupu a kondície konkrétneho človeka. Doba zotavenia je však vo všeobecnosti oveľa kratšia, ako by bolo potrebné po absolvovaní klasickej operácie.

Pozitíva laparoskopie

Hoci je laparoskopia považovaná za miniinvazívnu metódu, stále treba mať na mysli, že ide o zásah do ľudského tela. Preto je úplne normálne cítiť po zákroku bolesť či únavu. Nakoľko sú však rezy pri tomto type operácií oveľa menšie ako zvyčajne, laparoskopia prináša viaceré pozitíva pre pacientov:

  • menšia strata krvi

  • rýchlejšia hojivosť rán

  • menšie kozmetické nedostatky na tele

  • kratší pobyt v nemocnici

Zákrok má výhody rovnako tak pre lekárov. Vďaka kamere a monitoru majú priamo pred očami detailné zobrazenie vnútorných orgánov. Ochorenie môžu tak nielen diagnostikovať, ale ak to dovoľuje situácia, ihneď ho aj operačne riešiť.

Nevýhody

Ako každý zásah do tela, aj laparoskopia má svoje riziká. Hoci zriedkavo, po zákroku sa môže dostaviť krvácanie, infekcia, či prejaviť sa poškodenie niektorého orgánu v oblasti brušnej dutiny. Vo všeobecnosti by ste sa mali mať na pozore, ak sa u vás objavia tieto príznaky:

  • pretrvávajúca, alebo dokonca zhoršujúca sa bolesť aj niekoľko dní po zákroku

  • nevoľnosť, zvracanie

  • horúčka

  • mdloby

  • sčervenanie, opuch, výtok alebo krvácanie v miestach rany

Po zákroku je preto dôležité sledovať, či sa neobjavia symptómy infekcie. V prípade akéhokoľvek podozrenia, alebo nepríjemných pocitov, treba bezodkladne vyhľadať lekára.

Zdroje:

https://www.healthline.com/health/laparoscopy#results

https://www.mydr.com.au/womens-health/laparoscopy

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 17. novembra 2018

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.