Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Leto a tehotenstvo

reklama:
Leto a tehotenstvo

Krásne slnečné a teplé počasie každého láka k vode, cestovaniu a do prírody. V tehotenstve je však potrebné strániť sa nadmernému vystavovaniu slnečným lúčom.

Najčastejšie problémy tehotných v lete

Pokročilé štádium tehotenstva môžu sprevádzať nepríjemné ťažkosti. Medzi najčastejšie patria odtoky nôh, prstov na rukách a kŕče v lýtkových svaloch. Až 80% tehotných žien trpí opuchnutými členkami a boľavými nohami. Tehotná žena trpí aj zvýšenou únavou a výraznejším potením. Všetky tieto potiaže však môžu byť v lete ešte horšie.

Cestovanie v tehotenstve

Prvý trimester tehotenstva sprevádzajú počas cestovania väčšie nevoľnosti. Jazda autom môže byť pre ženu veľmi obtiažna, preto je dobré jazdu prerušovať krátkymi prestávkami, mať k dispozícii lieky na nevoľnosť a dodržiavať pitný režim. Pri jazde autom vždy používajte bezpečnostný pás pre tehotné. Ak máte v aute airbag, posuňte sedačku čo najviac dozadu. Pokiaľ budete chcieť cestovať lietadlom, je potrebné to určite prekonzultovať s lekárom. Lietanie v tehotenstve nie je bezpečné a hrozí riziko ohrozenia plodu vplyvom tlakových zmien a riziko trombolických chorôb vplyvom preťaženého žilového systému.

Jedlo a pitie v lete

V horúcich letných mesiacoch je najdôležitejšie dodržiavať pitný režim, aby nedochádzalo k prehriatiu organizmu. Vyhýbajte sa potravinám zo surových vajec, majonézam a plesňovým syrom. Jedzte veľa ovocia a zeleniny, mäso vždy dostatočne tepelne upravené. V lete viac hrozia črevné a žalúdočné potiaže a tiež salmonelóza.

Kúpanie v tehotenstve

V tehotenstve existuje riziko infekcií, ktoré môžu v druhej polovici tehotenstva ohroziť aj plod, preto si dávajte pozor na kvalitu vody. Opatrnosť je potrebná aj pri kúpaní v mori, kde môžu byť silné prúdy, nárazy vĺn.

Opaľovanie v tehotenstve

Dôležitá je dobrá ochrana. Vyhýbať sa slnku cez poludnie, nosiť vzdušné veci, natierať sa krémom na opaľovanie s vysokým ochranným faktorom, dodržiavať pitný režim a dostatočne odpočívať. Tehotné ženy majú tiež sklon k vzniku pigmentových škvŕn po opaľovaní. Ešte predtým ako vyrazíte na dovolenku do zahraničia, zistite si, čo všetko kryje Vaše cestovné poistenie. Cestovné poistenie pre ženy by malo obsahovať aj náklady na starostlivosť o tehotnú, predčasný pôrod a starostlivosť o novorodenca.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 12. mája 2018

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.