Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Očkovanie proti Covid-19 na slovensku prebehne v 4 vlnách: Vieme kedy sa začne

reklama:
Očkovanie proti Covid 19 na slovensku prebehne v 4 vlnách: Vieme kedy sa začne

Dve zahraničné farmaceutické firmy už vyvinuli účinnú vakcínu proti Covidu, ktorá sa postupne rozdistribuovať do európskych krajín. S očkovaním začne Slovensko už čoskoro a prebehne v štyroch vlnách …

Svet už niekoľko mesiacov bojuje s koronavírus, pričom len nedávno prišli firmy Pfizer a BioNTech s dlho očakávané vakcínou, ktorá môže ľudí vrátiť do bežného života.

O jej nevyhnutnosti hovorí aj profesor Krčméry a prvý Slovák už očkovanie podstúpil z troch dôvodov. U desiatok tisíc dobrovoľníkov neboli pozorované žiadne vážne vedľajšie príznaky, ale u dvoch silných alergikov došlo k nebezpečným syndrómom.

Aj na slovenskom sme už prijali očkovaciu stratégiu, pričom očkovanie prebehne v štyroch vlnách a bude zdarma. Ako uviedla štátna tajomníčka Jana Ježíková pre TV JOJ, v prvej vlne boli očkované zdravotnícki pracovníci, ako aj študenti zdravotníckych odborov, zamestnanci domovov sociálnych služieb či pracovníci kritickej infraštruktúry. V ďalšej fáze sa pristúpi k očkovaniu pacientov nad 65 rokov a chronicky chorých, imobilných, onkologických, dialyzovaných, autoimunitných, vážnych psychiatrických, kardiovaskulárnych pacientov či pacientov po transplantácii. Nasledovať budú komunity s vysokým rizikom šírenia ochorenia, ako bezdomovci či okrajové rómskej komunity. Vo štvrtej vlne budú očkovať obyvatelia nad 18 rokov.

Ako dodala Ježíková, pred očkovaním podstúpi pacienti antigénne test a po aplikácií vakcíny u lekára počkajú v čakárni pol hodinu, aby sa vylúčili akékoľvek vážne vedľajšie účinky. Proces by mohol začať koncom decembra alebo v januári. Následne dostane očkovací preukaz v tlačenej aj elektronickej forme. Podľa informácií z Európskej únie zatiaľ nebudú občania bez preukazu obmedzovaní pri prechádzaní hraníc, ale debaty aj naďalej pokračujú. Môže sa podľa jej slov stať, že takéto obmedzenia vydajú letecké spoločnosti či obchodné centrá. Vláda SR ako aj odborná verejnosť uvádza, že pre účinnosť vakcinácie by sa mali nechať zaočkovať aspoň 2/3 populácie. Od soboty nás navyše čaká uzamknutie s obmedzeniami pohybu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 18. decembra 2020

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.