Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Podľa čoho vybrať zimné rukavice na šport?

reklama:
Podľa čoho vybrať zimné rukavice na šport?

V prípade väčšiny zimných športov sa nezaobídete bez rukavíc, ktoré udržia vaše rúčky v suchu a teple. Čo by však také rukavice mali spĺňať z hľadiska funkčnosti? Každý šport si vyžaduje trochu iné vychytávky, ale základom je vždy odolnosť voči vode, výhrevnosť a kvalita vyhotovenia.

Rukavice na sánkovanie a bobovanie

Rukavice dostanú pri šantení na snehu, na sánkach a boboch poriadne zabrať. Najmä pre deti vyberajte rukavice poriadne hrejivé (menšia detská dlaň rýchlejšie chladne) a s vysokou odolnosťou voči vode. V tomto ohľade je pri všetkých typoch rukavíc najlepšia trojplášťová konštrukcia, ktorú tvorí vnútorná vložka, membrána a vonkajšia výplň.

Tip: Nielen detské rukavice mávajú aj praktické doplnky, ako je pútko na uchytenie, predĺžená časť okolo zápästia, reflexné prvky či priedušné materiály, ktoré bránia poteniu rúk a následnému prechladnutiu.

Rukavice na lyžovanie a snowboarding

Pri vyberaní rukavíc na svah dbajte na dostatočnú výhrevnosť a nepremokavosť. Tieto typy rukavíc sa vyrábajú hlavne zo syntetických materiálov (polyester, nylón), teplo poskytuje podšívka či vložka. Povrchová ochrana – membrána (respektíve pružný pevný film nanášaný na tkaninu) – dovnútra neprepustí ostrý vietor ani vlhkosť. Do snowboardových rukavíc sa niekedy taktiež všíva výstuž určená na ochranu zápästia.

Rukavice na bežky a na bicykel

Na bežkovanie a zimné jazdy na bicykli si vyberte funkčné rukavice, ktoré uchovajú ruky v teple a suchu a zároveň dovolia prstom pohyb. Bežkárske rukavice majú štandardne medzi palcom a ukazovákom našitú odolnú vložku, ktorá lepšie zvláda odieranie o madlo palice. Cyklisti v špeciálnych rukaviciach zasa ocenia zmäkčovacie gélové vankúšiky.

Tip: Pri celodennom športovaní na svahu či v krajine môžu ruky aj napriek ochrane prechladnúť – moderným riešením sú vyhrievané nabíjacie rukavice s výhrevnými článkami.

Rukavice na turistiku a beh

Na nenáročnú turistiku alebo beh v podmienkach nad bodom mrazu vám budú stačiť obyčajné prstové alebo bezprstové rukavice či palčiaky. Ak neplánujete guľovačku a vyrážate von v priaznivom počasí, nemusia byť ani nepromokavé. Medzi obľúbené materiály vychádzkových rukavíc patrí vlna, bavlna, umelé vlákna či koža a väčšina ľudí si ich vyberá skôr podľa dizajnu. Praktickou súčasťou býva možnosť ovládania dotykového displeja cez látku rukavice.

Prstové, bezprstové, prípadne palčiaky?

  • V prstových rukaviciach získate lepší cit na úchop a manipuláciu s palicami, viazaním či skipasom. Prstové rukavice kvôli oddeleným prstom horšie udržiavajú teplo, preto by mali byť poriadne výhrevné a kvalitne vyhotovené.

  • V palčiakoch vám bude teplejšie, ale kvôli sťaženiu jemnej motoriky sú vhodné skôr pre deti alebo pri vychádzkach, inak počítajte s častým skladaním a navliekaním.

  • Niektorí výrobcovia dokázali oba varianty skombinovať – vnútornú prstovú vložku chránia pred mrazom vonkajšie palčiaky, ktoré môžete v prípade potreby bez výrazného zníženia tepelného komfortu odstrániť. Existujú aj trojprstové rukavice, ktoré oddeľujú palec a zvyšok prstov schovávajú vo vrchnej „palčiakovej“ časti rozdelený na dva oddiely.

  • Bezprstové rukavice oceníte skôr pri vychádzkach po meste a na trhoch, keď si často potrebujete dávať ruky do vrecák či vyberať peňaženku. Pred zimou vás však ochránia zo všetkých typov najmenej.

(U/PR), zdroj obrázku: Jinga / Shutterstock.com

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 1. februára 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.