Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Príbeh Lucky: liečba pupočníkovou krvou

reklama:

Pupočníková krv a tkanivo sú predmetom už niekoľkoročného skúmania lekárov po celom svete. Vďaka kmeňovým bunkám, ktoré pupočníková krv obsahuje eviduje svetová zdravotnícka organizácia viac než 25 000 liečení touto metódou. Zhodný štep pomohol aj malej Lucke.

Zákerná leukémia

„Keď mala Lucka sedem rokov, stal sa jej v škole úraz, museli sme ísť do nemocnice. Tam zistili, že má vyšší počet bielych krviniek. Poslali nás na ďalšie vyšetrenia, kde sa potvrdila chronická myeloidná leukémia,“ spomína Luckina mama.

Lucka potrebovala absolvovať transplantáciu krvotvorných kmeňových buniek. V registri sa však vhodný darca nenachádzal. V ten mesiac, keď mala Lucka osudovú nehodu jej mama otehotnela. Na ceste bol Patrik, ktorý so sebou prinášal nádej na uzdravenie – pupočníkovú krv.

„Pravdepodobnosť zhody transplantačných znakov u súrodenca je 25 -35%. Nechceli sme si nechať ujsť možnosť odberu pupočníkovej krvi,“ vysvetľuje primárka Transplantačnej jednotky kmeňových krvotvorných buniek v DFNsP v Bratislave MUDr. Júlia Horáková, PhD.

Po odbere pupočníkovej krvi prišla dobrá správa. Malý Patrik bol vhodný darca. Buniek však nebolo dosť. Lekári preto počkali, kým chlapček dovŕši 1.rok života. Odobrali mu kostnú dreň a doplnili ňou už získanú pupočníkovú krv.

Lucia podstúpila transplantáciu v roku 1999. Bola prvým dieťaťom na Slovensku, ktoré využilo pupočníkovú krv od súrodenca. Lucka má dnes 21 rokov a študuje na vysokej škole.

„Do dnešného dňa máme odtransplantovaných 5 detí od zhodných súrodeneckých darcov a v ďalších štyroch prípadoch po Lucke bolo množstvo odobratej pupočníkovej krvi dostatočné,“ konštatuje primárka Júlia Horáková.

Prečo pupočníková krv?

Kmeňové bunky, ktoré pupočníková krv obahuje, majú niekoľko dôležitých vlastností:

  • Sú mladé – nie sú zaťažené životným štýlom alebo získanými ochoreniami organizmu.
  • Majú veľmi dobrú schopnosť množiť sa.
  • Ich zloženie je neopakovateľné – počas života, sa už netvoria.
  • Používajú sa najmä na liečbu hematologických a onkologických ochorení.

Odber a uskladnenie na Slovensku

Odber pupočníkovej krvi vykonávajú všetky pôrodnice na území Slovenska. Ak sa rozhodnete pre zachovanie krvi, môžete si zvoliť uskladnenie pre rodinu, alebo ju poskytnúť na nepríbuzenské využitie v rodinnej banke pupočníkovej krvi Cord Blood Center.

Rodinný banka Cord Blood Center je súčasťou druhej najväčšej európskej banky pupočníkovej krvi. Táto banka pupočníkovej krvi zdieľa odborné zázemie licencovaných laboratórií so Slovenským registrom placentárnych krvotvorných buniek (SRPKB).

Na ich stránkach nájdete viac nielen o pupočníkovej krvi: http://cordbloodcenter.sk/

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 28. novembra 2012

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.