Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Spávate viac ako 8 hodín denne? Majte sa na pozore, môžete si privodiť tieto ťažkosti

reklama:
Spávate viac ako 8 hodín denne? Majte sa na pozore, môžete si privodiť tieto ťažkosti

O dôležitosti spánku netreba polemizovať, hovorí sa, že optimálne by sme mali stráviť v ríši snov 8 hodín denne. Dodržiavanie zdravého životného štýlu predsa prospieva nášmu organizmu. Vedeli ste však, že príliš veľa oddychu môže taktiež škodiť?

Problémy s nárastom telesnej hmotnosti

Rôzne štúdie ukázali, že nielen krátke, ale aj dlhé spánky môžu súvisieť s ochoreniami, ako je cukrovka či obezita. Milovníci dlhého vyspávania si ťažšie hľadajú čas na fyzické aktivity. Tým, že sa menej hýbeme, zvyšujeme aj hrozbu priberania.

Depresívne stavy

Spíte viac a viac a čoraz menej sa vám chce opustiť pohodlie vašej postele? Pozor na to. S poruchami spánku idú ruka v rukáve aj sklony k depresívnym stavom. Ľahko sa môžete dostať do akéhosi začarovaného kruhu, nakoľko dlhý spánok zvykne spôsobovať ďalšiu únavu a zúfalstvo.

Foto: pixabay.com

Ochorenie srdca

Ak spávate príliš veľa, riskujete aj problémy so srdcom. Medzi nadmerným odpočinkom a kardiologickými ochoreniami totiž existuje úzke prepojenie. Viac ako 8-hodinový spánok má podľa portálu brightside.me zvyšovať hrozbu srdcového infarktu dokonca až o 34 %.

Bolesti hlavy

Hoci sa hlavobôľ spája väčšinou s nedostatkom spánku, spôsobiť nám ho môže aj jeho prebytok. Nadmerný spánok ovplyvňuje chemické látky v mozgu a tiež úroveň hormónu serotonínu.

Problémy s pamäťou

Dlhý spánok ovplyvňuje aj samotnú aktivitu mozgu. Môže sa tak negatívne podpísať na schopnosti sústrediť sa, či pamätať si detaily.

Foto: pixabay.com

Nespavosť

Môže to znieť zvláštne, no aj nespavosť býva niekedy spôsobená prílišným spánkom. Napríklad, ak zostanete dlho do noci za počítačom a na druhý deň sa rozhodnete dlhšie spať, môžete si privodiť nespavosť. Už dva dni zlých návykov stačia na to, aby ste mali problémy so spánkom.

Foto: pixabay.com, brightside.me

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 19. januára 2019Zdroj brightside.me

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.