Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tajomstvo nočného dojčenia

reklama:
Tajomstvo nočného dojčenia

Dojčenie je ideálna výživa pre vaše dieťatko, či už je deň alebo noc. Materské mlieko má optimálnu teplotu aj zloženie a v prvých mesiacoch dodáva dojčatám všetky životne dôležité látky. Okrem toho vďaka dojčeniu vytvára silné puto medzi mamičkou a dieťaťom. A ešte má dojčenie jedno plus: pre mamičky je to najlepšia diéta po pôrode!

Myslite na dojčenie už v tehotenstve

Na dojčenie by ste sa mala pripravovať už v čase tehotenstva – ak budete mať dostatok informácií o tom, ako dojčiť, nebude dojčenie taký problém. Tieto všetky informácie by ste mali dostať v rámci prenatálnej výchovy od svojho pediatra. Dozviete sa všetko o tom, aké má materské mlieko zloženie a aj o technike dojčenia. Ak budete pripravená, budete istejšia a pokojnejšia. A pokoj a sebadôvera podporujú úspech dojčenia.

Ako je to s nočným dojčením?

Skoro po narodení si bábätko samé povie, kedy chce jesť, teda aj v noci. Do konca tretieho mesiaca je vhodné, aby ste aspoň jedenkrát aj v noci dojčila, a to z dôvodu dostatočnej laktácie (tvorby mlieka). Ak vaše bábätko spí, nebuďte ho a mlieko si odstriekajte.

Okolo tretieho mesiaca sa môžete stretnúť so zvýšenou potrebou dojčenia, a to preto, že v tomto období sú deti v tzv. rastovom spurte, kedy si vyžadujú viac mlieka. Časté nároky na dojčenie (a to aj v noci) môžu spôsobiť laktačnú krízu, a tej je možné práve častejším dojčením zabrániť.

Ale pozor, mnoho detí si na častejšie dojčenie zvykne, a aj keď už dávno nie sú v rastovom spurte, budú si dojčenie naďalej vyžadovať (a to aj v noci). Ak dieťa dobre prospieva, nemali by ste ho dojčiť viac ako 2x za noc – v opačnom prípade to bude pre vás unavujúce.

Nočné dokrmovanie

Patrí vaše bábätko medzi veľkých jedákov? Potom sa môže stať, že mu vaše mlieko nebude stačiť, najmä v noci. Ak dojčíte v noci staršie dojča (okolo 6. mesiaca) napríklad 5x, potom je vhodné premýšľať o podaní špeciálnych dojčenských mliek na noc, ktoré dieťatko zasýtia. Pripravte mu napríklad mlieko s obsahom ryžových vločiek. Nemusíte sa báť, že by po nich vaše bábätko pribralo – tieto mlieka síce zasýtia na dlhšiu dobu, ale nemajú vyššiu kalorickú hodnotu ako bežné mlieko. Bábätko teda zvyčajne neprekrmujete, len ho zasýtite, takže je potom spokojné a spí celú noc.

Boxík

Ako zabrániť laktačnej kríze

  • Veľa odpočívajte a dostatočne pite.
  • Pite pestrú stravu s dostatočným množstvom bielkovín a nezabúdajte na ryby. Pamätajte, že nutričné látky, ktoré dieťa potrebuje v materskom mlieku, sa tvoria zo stravy, ktorú skonzumujete.
  • V žiadnom prípade nechudnite pomocou diét a neprimeraného pohybu.
  • Vyhýbajte sa stresu (ten sa prenáša na bábätko).
  • V čase rastového spurtu počas dojčenia vystriedajte prsníky aspoň 4x, čím sa podporí tvorba mlieka.
  • Prikladajte dieťa aj v noci.

Ak budete mať problém, alebo si len nebudete isté so správnou technikou dojčenia, nehanbite sa a kontaktujte laktačnú poradkyňu na infolinke: 0800 444 004

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 22. októbra 2012

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.