Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Toto je podľa odborníkov 5 najväčších chýb, ktoré rodičia robia pri výchove svojich detí! Dajte si na ne pozor!

reklama:
Toto je podľa odborníkov 5 najväčších chýb, ktoré rodičia robia pri výchove svojich detí! Dajte si na ne pozor!

Ak nechcete, aby sa Vaše dieťa neustále zlostilo a bolo nevychované, rozhodne venujte pozornosť nasledujúcim riadkom. Dnes sa totiž pozrieme na 5 najväčších chýb, ktorých sa podľa odborníkov rodičia dopúšťajú pri výchove svojich detí! Dajte si na ne pozor!

Boja sa svojich detí

Alebo sa skôr boja o to, aby dieťa neplakaol. Klasický príklad – dieťa si niečo zaumieni, Vy mu to nedáte a ono začne plakať. Lenže väčšina rodičov urobí všetko preto, aby dieťa neplakalo. Dieťa si na to zvykne a bude mať potom pocit, že si môže dovoliť všetko. Všetko si jednoducho vyplače. Lenže dieťa by Vám nemalo rozkazovať. Nechajte ho plakať. Odíďte, ak ho nechcete počuť. Nikdy však nesplňte svojmu dieťaťu všetko, čo mu vidíte na očiach.

Ospravedlňujú ich (je to predsa dieťa)

Pokiaľ svoje dieťa ospravedlňujete frázou „je to ešte dieťa“, nabádajú ich v podstate k tomu, aby boli neposlušné a nezodpovedné. To, že je dieťa dieťaťom, ho neospravedlňuje. Dieťa by sa malo naučiť rešpektu, slušnému správaniu, domácim prácam a sebakontrole. Odborníci tvrdia, že by ste mali klásť na svoje deti väčšie nároky. Jedine tak ich naučíte, ako sa majú správať.

Nenechajú, aby ich niekto iný napomínal

Učitelia a profesori by mali deti napomínať, ak sa správajú zle. A rodičia by im to mali samozrejme dovoliť. A prečo? Je to jednoduché. Dieťa je očami a ušami svojich rodičov, keď s nimi nie sú. Ak sa dieťa správa tak, ako sa správať nemá, niekto ho pokarhať musí. Ak učiteľ na dieťa zvýši hlas, je to správne. Dieťa sa musí naučiť správať a keď jeho zlé správanie nemôžete zastaviť, musí ho zastaviť niekto iný.

Deti na prvom mieste

Rodičia to so starostlivosťou niekedy preháňajú. Rodičia prispôsobia všetky svoje záväzky a duševné zdravie svojim deťom, len aby splnili ich očakávania a potreby. Lenže rodičia by si mali uvedomiť, že svojim deťom nemôžu dať všetko. Keď si to uvedomíte, budete mať pokoj na duši a stres zmizne. Deti nesmú mať pocit toho, že sú pánom situácie. Dieťaťu sa nič nestane, ak si necháte trochu času pre seba. Nič sa nestane, ak mu občas poviete nie.

Používajú jednoduché riešenia

Rodičia sa snažia svoje deti zabaviť aby sa nenudili. Lenže už v ten moment nastáva problém v komunikácii. Keď sú v čakárni, v lietadle, či varia a upratujú, dajú deťom do ruky tablety a telefóny. Prečo? Pretože ich nič iné nezabaví! Lenže to je jedna obrovská chyba, ktorú urobiť nesmiete! Chcete variť? Naučte ich, aby Vám pomáhali. Upratujete? Naučte ich, aby si vedeli upratovať. Naučia sa tak disciplíne a nudu nebudú riešiť telefónom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 21. júna 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.