Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Trápia ma strie. Ako s nimi bojovať?

reklama:
Trápia ma strie. Ako s nimi bojovať?

Strie sú problémom, ktoré pozná až osemdesiat percent žien. Pod šatami ich skrývajú aj slávne celebrity a bezchybne vyzerajúce modelky. Pomôcť môže domáci olivový olej, špeciálne krémy na strie aj kozmetické zákroky.

Čo strie vlastne sú a ako vznikajú?

Koža je od prírody elastická, no len do určitej miery. Podkožné vlákna znesú určité pnutie a potom sa na nich začnú tvoriť drobné trhlinky, podobné ako na ceste alebo plastelíne. Po čase sa začnú hojiť, no ide o veľmi pomalý a dlhý proces.

V trhlinách sa začnú robiť jazvičky. Práve tie nazývame striami. Naše zdravie nijak neohrozujú. Podobne ako napríklad celulitída patria k estetickým chybičkám, ktoré nám robia vrásky najmä v lete, keď ideme na pláži „s kožou na trh.”

Najčastejšie sa strie tvoria v obdobiach, keď naše ženské telo prechádza veľkými zmenami. Na brušku strašia tehulky, na bokoch a na stehnách zas tínedžerky. Môžu nás „pozdraviť” aj keď výraznejšie priberieme.

Niektorí experti tvrdia, že náchylnosť na vznik strií je podmienená geneticky podľa miery elastínu. Výskum je však zatiaľ len v plienkach a na to, že vaša mama má hladké brucho a stehná by sme sa nespoliehali.

Najlepším útokom je prevencia v podobe vnútornej (pitný režim) a vonkajšej hydratácie pokožky. Akonáhle sa strie objavia, je takmer nemožné zbaviť sa ich. Existujú však spôsoby, ako ich urobiť menej viditeľnými.

Väčšie šance na hojenie majú ešte čerstvé, červené strie (striae rubra). Idú cez ne ešte stále funkčné cievy. Horšie je to so staršími, bielymi striami (striae alba). Po čase sa cievy zúžia, čo sťaží stimuláciu tvorby kolegénu. Zjednodušene: čím skôr si strie všimnete sa čím skôr s nimi začnete niečo robiť, tým lepšie.

Domáce recepty

Na zlepšenie vzhľadu pokožky pomôže pravidelný peeling, ktorý odstráni prebytočné odumreté bunky z okolia strií. Stačí masážna rukavica alebo špeciálny sprchový gél, ktorý použijete 2,3-krát do týždňa.

Krémy a gély na strie môžeme rozdeliť do dvoch kategórií. Tie ktoré nájdete v obchode majú slabší účinok a väčšinou pôsobia tak, že pokožku okolo strií vybielia aby zjednotili farbu. Tie, ktoré vám môže predpísať lekár, sú o niečo účinnejšie, no zároveň nemusia vyhovovať citlivejšej pokožke.

Čoraz viac žien siaha po prírodnej pomoci. Svoje urobí olivový olej, kokosový aj bambucké maslo. Hydratujú a zjemňujú pokožku, no čary neurobia a sú vhodné skôr ako prevencia.

Kozmetické zákroky

O niečo účinnejšie sú procedúry, ktoré môžete absolvovať v kozmetických salónoch. Väčšinou však musíte absolvovať niekoľko sedení pre želaný výsledok a stoja nepochybne viac, ako kuchynský olej.

Mikrodermabrázia prechádza do najvrchnejšej vrstvy kože. Drobné kryštáliky nasprejujú na dané miesto a potom ho masírujú, aby odstránili odumreté bunky epidermy. Ide v podstate o efektívnejší píling.

Mikroneedling už prechádza pomocu ihliel do stredných vrstiev pokožky, kde strie vznikajú. Má stimulovať produkciu elastínu a kolagénu. Tento zákrok je vhodný aj pre ženy s tmavšou pokožkou, na ktorej sú strie mimoriadne viditeľné.

Pri laseri stimulujú bunky v okolí strií, aby urýchlili proces hojenia. Laser aktivuje pigmentové bunky a farba strií sa zjednotí s farbou pokožky.

Poslednou možnosťou je chirurgický zákrok. Aj keď dokáže odstrániť strie úplne, musíme dodať, že ide o najinvazívnejšiu metódu a prináša so sebou ďalšie jazvy.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 29. septembra 2018

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.