Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Veľké množstvo slovenských rodín žije na hypotéku a v preplnených domácnostiach

reklama:

Podľa európskeho štatistického úradu EUROSTAT žije na Slovensku v stiesnených priestoroch približne 40 percent obyvateľstva.

Štatistika hodnotí pomery prevládajúce v otázke bývania v jednotlivých krajinách EÚ. Podľa Európskej komisie nežijete v stiesnených priestoroch vtedy, ak má vo vašej domácnosti manželský pár vlastnú spálňu, ak v jednej izbe bývajú najviac dve deti s podmienkou, že tínedžeri opačného pohlavia by už mali mať každý vlastnú izbu.

Za Čechmi výrazne zaostávame

Takéto podmienky má zabezpečené len každých 6 z 10 Slovákov, čím sa Slovensko radí ku krajinám ako Chorvátsko, Poľsko, Maďarsko, Lotyšsko, Bulharsko či Rumunsko, kde žije v stiesnených priestoroch podobný počet obyvateľov.

Napríklad v susednom Česku žije v stiesnených priestoroch len menej ako 20 percent obyvateľstva. „V dnešnej dobe zohráva významnú úlohu ekonomická sila jednotlivca. Napriek pozitívnym ekonomickým štatistikám nemá väčšina mladých ľudí či rodín pri aktuálnych cenách dostatok finančných prostriedkov na zabezpečenie vlastného bývania.

Prirodzene tak dochádza k preplnenosti a vytváraniu viacgeneračných domácností,“ vysvetľuje súčasný trend na realitnom trhu manažér a odhadca nehnuteľností spoločnosti LEXXUS, Peter Ondrovič.

Ovplyvňovať tento trend môže aj fakt, že počet nájomných nehnuteľností je na Slovensku voči celkovému počtu nehnuteľností určených na bývanie v prevažnej miere oveľa nižší, než v zahraničí. „Vo vyspelých krajinách dosahuje tento pomer napr. v prípade bytových jednotiek aj 60 percentný podiel nájomných bytov a len 40 percent bytov je v osobnom vlastníctve. Na Slovensku je však status vlastníctva stále chápaný skôr v kontexte prestíže,“ hovorí Ondrovič.

Poistenie majiteľa alebo nájomníka?

Aj preto sú u nás stále veľmi populárne hypotéky a úvery na bývanie, kde banky zaznamenávanú kontinuálny rast.

Či však už bývate vo svojom alebo v prenajatom, nezabudnite na poistenie. Pre majiteľa je k hypotéke na byt či dom poistenie nevyhnutnosťou, no ak ste len nájomník, mali by ste vedieť, že poistenie majiteľa bytu sa na vaše veci nevzťahuje.

Je preto dobré mať poistenie zodpovednosti za škodu, ktoré vám v takýchto prípadoch pomôže. „Klientom odporúčame, aby si v prípade prenájmu poistili domácnosť aj nehnuteľnosť, no zároveň, aby mal aj nájomník poistenie zodpovednosti za škodu.

Nikdy totiž neviete, aká škoda sa vám stane alebo akú škodu vy niekomu spôsobíte,“ vysvetľuje hovorkyňa poisťovne Groupama, Martina Cvachová.

Foto: Wikipedia CC

(Ukulele/PR)

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 3. októbra 2018

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.