Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zistiť, či ste tehotná, môžete aj v pohodlí domova. Sú tehotenské testy spoľahlivé?

reklama:
Zistiť, či ste tehotná, môžete aj v pohodlí domova. Sú tehotenské testy spoľahlivé?

Otestujte sa doma, rýchlo a jednoducho. Prítomnosť hCG hormónu, ktorý je vylučovaný počas tehotenstva, je možné zachytiť v moči. Tento poznatok umožňuje ženám odhaliť sladké tajomstvo ešte pred návštevou gynekológa. Sú však domáce tehotenské testy dostatočne presné a spoľahlivé?

Percento presnosti

Tehotenské testy dostupné v lekárňach sú pomerne presné a mnohé z nich uvádzajú až 99,9 % spoľahlivosť. Každý druh má na obale uvedenú citlivosť, s akou dokáže zachytiť prítomnosť hCG hormónu a mieru správnosti výsledku.

Čím skôr sa chcete otestovať, tým citlivejší test potrebujete. Tie najcitlivejšie z nich sľubujú vyhodnotenie vašich hodnôt už šesť dní od možného oplodnenia.

Foto:pixabay.com

Dodržiavajte návod

Znie to ako samozrejmosť, no mnohé ženy jednoducho ignorujú inštrukcie v príbalovom letáčiku. Azda najväčšou chybou je zaoberať sa výsledkom skôr alebo neskôr než je uvedené v návode.

Ak je v letáku napísané, že výsledok bude zobrazený po piatich minútach a vy ho nedočkavo kontrolujete už po troch, je možné, že sa druhá čiarka ešte nestihla vykresliť. Keď sa, naopak, na test dívate po čase stanovenom v návode, je viac než isté, že sa test močom doslova premočil a neukazuje správny výsledok.

Návod treba rešpektovať aj čo sa týka inštrukcií ohľadom množstva moču – test nenamáčajte do moču nad stanovenú rysku.

Kedy sa testovať?

Je prirodzené, že každá žena chce čo najskôr odhaliť, či je skutočne tehotná. Hormón hCG však v moči nie je prítomný ihneď po oplodnení, nachádza sa tam až po tom, ako sa vajíčko uloží v maternici. "Uhniezdenie" nastáva obyčajne 6 dní po oplodnení, takže nemá zmysel robiť si tehotenský test 24 hodín po sexe. Testujte sa najskôr šesť dní po styku a siahnite pritom po druhu s vysokou citlivosťou.

Po pár dňoch test zopakujte, aby ste možnú graviditu potvrdili alebo vyvrátili. Tehotenské testy sú dnes dostatočne spoľahlivé, takže po týždni od pohlavného zblíženia už môžete mať relatívne vysokú istotu, že čiaročky neklamú.

Ranný moč

Prítomnosť hCG hormónu je v moči najvyššia ráno, nakoľko si ho telo malo možnosť ukladať počas celej noci. Viaceré tehotenské testy ho zachytia aj z moču odchyteného kedykoľvek počas dňa, no keď si chcete byť istejšia, spoľahnite sa predovšetkým na rannú vzorku. Prítomnosť hCG postupne narastá – z toho dôvodu je dobré tehotenský test po pár dňoch zopakovať.

Gynekológ

Domáce tehotenské testy vám spravidla ponúknu vierohodnú odpoveď na to, či ste alebo nie ste v radostnom očakávaní. Definitívny výsledok však určí až gynekológ, ktorý zisťuje prítomnosť hCG z odberu krvi. Ak vám vyšlo niekoľko domácich testov pozitívne, s návštevou lekára neotáľajte a vyhľadajte ho v ambulancii čím skôr.

Každá žena je iná

Tehotenstvo pôsobí veľmi jednoducho – spermia oplodní vajíčko, ktoré sa potom začne ukladať v maternici. V tom okamihu telo začína produkovať hCG a vy sa môžete veľmi rýchlo otestovať. Každá žena je však iná, a preto niekedy vznikajú situácie, kedy si potenciálna budúca mamička predsa len nie je celkom istá svojou graviditou.

Výnimočne sa stáva, že tehotenský test bol negatívny no menštruácia sa dostaví v neobyčajne slabej a krátkej forme. U ženy, ktorá nie je zvyknutá na takéto cykly, to prirodzene vyvoláva isté pochybnosti. Je možné, že ste tehotná, no vaše telo vylučuje na začiatku len veľmi malé množstvo hCG, a tak sa ešte stihla dostaviť slabšia menštruácia. Ak mávate silnejšie periódy, urobte si ihneď po ukončení krvácania ďalší test.

Mnohé ženy sú zmätené z menej viditeľnej druhej čiarky na tehotenskom teste. Ak ste dodržali návod, nie je dôvod považovať slabšiu čiarku za smerodajnú. Pre vlastnú spokojnosť sa môžete po pár dňoch otestovať znovu.

Veľmi zriedka, doslova výnimočne, dochádza k poslednému prípadu – menštruácia vynechala, tehotenský test bol pozitívny, ale gynekológ tehotenstvo nepotvrdil. Pravdepodobne vaše telo samo ukončilo vývoj embrya. Ide o naozaj veľmi ojedinelý prípad, nemusíte sa preto obávať, že by nebolo niečo s vašou plodnosť v poriadku.

Buďte pokojná

V drvivej väčšine prípadov sú tehotenstvá spoľahlivo určené domácimi tehotenskými testami, pretože tie už v dnešných časoch spĺňajú prísne normy. Navyš, sú rozhodne presnejšie než kedykoľvek predtým.

Image courtesy of winnond at FreeDigitalPhotos.net

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 25. októbra 2018

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.