Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zlozvyky u detí

reklama:
Zlozvyky u detí

Či dospelý, alebo dieťa, každý máme nejaký ten zlozvyk, hoci si to často krát ani neuvedomujeme. Veľmi ľahko sa na nás „nalepia“, ale o to ťažšie sa ich zbavujeme. Nesmie nám pri tom chýbať pevná vôľa, trpezlivosť a pochopenie okolia.

Nezabúdajme aj na pravidlo, že čím dlhšie zlozvyk máme, tým dlhšie sa ho budeme zbavovať. Preto neotáľajme a začnime čím skôr.

Dieťa si na rozdiel od nás dospelých svoje zlozvyky nedokáže uvedomiť. Na to sme tu my, rodičia, aby sme si ich u svojho dieťaťa všimli a svojim trpezlivým a láskavým prístupom mu pomohli zbaviť sa ich.

U detí môžu zlozvyky začať:

  • z nudy
  • zo stresu
  • z dôvodu zdravotného problému – napr. dieťatko zle vidí, čo sa môže prejaviť žmúrením alebo častým žmurkaním
  • odpozorovaním správania iných

Medzi najčastejšie zlozvyky u malých detí patria:

  • cumlík a fľaška
  • cmúľanie palca
  • žmolenie uška, rožteku plienky alebo vankúša
  • špáranie v nose
  • krútenie pramienka vlasov

U starších detí sú to najmä:

  • obhrýzanie nechtov a kožtičky okolo nechtov
  • obhrýzanie ceruziek a pier
  • neustále žuvanie žuvačky
  • pukanie prstov a kĺbov
  • hryzenie pier

Zlozvyky našich najmenších

Našich malých drobčekov k ich zlozvykom dovedieme často krát my rodičia. Aby lepšie spinkalo, dáme mu cumlík. Aby lepšie papalo, dáme mu mliečko, kašu, alebo redšiu polievku do fľašky. Veľa mamičiek dáva dieťatku pri spaní k tvári plienku, na ktorú si ich drobček veľmi rýchlo zvykne a čoskoro bez nej nevie zaspinkať.

Keď podrastú a chceme ich to odnaučiť, nie je to také ľahké. Často sa stane, že si dieťatko vzápätí nájde náhradný zlozvyk. Napríklad ak mu zoberieme cumlík, náhradou sa môže stať palec.

Stres v škole

Začiatok povinnej školskej dochádzky býva pre dieťa veľmi dôležitý, ale aj veľmi ťažký krok v jeho živote. Prináša so sebou zmeny, s ktorými sa musí čo najrýchlejšie vysporiadať. Nové prostredie a kolektív, úplne iný režim dňa na aký bolo doteraz zvyknuté a množstvo nových povinností nielen v škole, ale aj doma. To všetko môže byť pre dieťa mimoriadne stresujúce a znamenať začiatok nežiaducich reakcií. Ak tieto reakcie u dieťaťa nezmiznú v krátkom čase, ba dokonca sa začnú opakovať častejšie, začíname hovoriť o zlozvyku.

Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že stres a vysoké nároky kladené na deti v škole bývajú najčastejším spúšťačom zlozvykov u našich školopovinných detí.

U našej dcéry to začalo ohrýzaním nechtov. Pár rokov nepoznala manikúrové nožničky. Našťastie s príchodom puberty si sama uvedomila, aký nepekný je pohľad na obhryzené nechty a ešte horší na toho čo ich obhrýza. Dnes mi často krát povie: „Mami, ja neviem, ako som to mohla niekedy robiť. Veď je to odporné a už by som to ani nevedela.

So synom to je trochu horšie. Jeho zlozvykom je, že si v strese rozhryzie pery zvnútra úst. Robí to iba v škole pri ťažkých skúškach a písomkách. Začala som sa s ním aj učiť, aby získal istotu že učivo vie a rozumie mu a nemusí sa stresovať. Omnoho sa to zlepšilo, ale občas ešte príde domov s dohryzenými ústami. Dúfam, že ako dcéra, tak aj on sa v puberte tohto zlozvyku zbaví a uvedomí si, že známky v škole sú síce dôležité, ale nie natoľko, aby si kvôli nim ubližoval.

Povzbudenie namiesto karhania

Niektoré zlozvyky našich deťúreniec nás vedia poriadne vytočiť. Musíme sa vyzbrojiť dávkou trpezlivosti, pretože tu najviac pomôže chápavý prístup. V prvom rade je dôležité zistiť, kedy sa zlozvyk u dieťaťa prejavuje a pomôcť mu zvládnuť danú situáciu, ktorá je príčinou jeho nežiaducej reakcie.

Ak dieťa začne robiť zlozvyk v našej prítomnosti, upozorníme ho na to, pretože väčšinou ide o mimovoľnú reakciu, ktorú si neuvedomuje.

Krik a výčitky nie sú vhodné, takisto ani napomínanie dieťaťa v prítomnosti iných ľudí. Takýmto prístupom by sme ho zahanbili a ešte viac vystresovali.

Môže pomôcť motivácia

Dieťaťu môžeme pomôcť zbaviť sa zlozvyku vhodnou motiváciou. Každý rodič, ktorý dobre pozná svoje dieťa, príde na to, ako ho čo najlepšie motivovať, aby sa zbavilo svojho zlozvyku. Napríklad ak si vaša dcéra obhrýza nechty, môžete sa s ňou dohodnúť, že ak bez toho vydrží určitý čas a nechty jej dorastú, zoberiete ju na manikúru. Pre dievča to bude isto lákavá ponuka. Možno to nebude také ľahké, ale netreba sa vzdávať. Ak nezaberie jedno, skúsme druhé. Chce to len trpezlivosť.

Kedy treba vyhľadať lekársku pomoc?

Ak pri zlozvyku dochádza k samopoškodzovaniu zdravia dieťaťa, je potrebné vyhľadať odbornú lekársku pomoc.

  • dieťa si obhrýza nechty úplne do krvi – často dochádza k zápalom nechtového lôžka
  • trhanie vlasov – trichotilománia. Ide o vytrhávanie vlasov vplyvom stresu, pričom úbytok vlasov je zjavný a začínajú sa tvoriť lysiny.
  • agresívne špáranie v nose, ktoré vedie k častému krvácaniu z nosa
  • zlozvykom môže byť aj strhávanie chrást a neprimerané škrabanie pupáčikov a vyrážok, pričom môže dochádzať k tvorbe drobných jazvičiek

U detí v školskom veku sa pomerne často vyskytujú aj rôzne tiky a grimasy. Ak pretrvávajú dlhší čas aj napriek našim upozorneniam, nie je na škodu zájsť na konzultáciu k odborníkovi, ktorý môže vylúčiť neurologické problémy a poradí nám, ako sa ich zbaviť.

Ilustračné foto: sxc.hu

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 18. januára 2011

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.